Wil je zelf een steigerhouten loungeset maken? Dat kan! Lees de nuttige tips hieronder door, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. Steigerhout blijft populair en met reden. Het materiaal is duurzaam, eenvoudig te bewerken en voor vele doeleinden te gebruiken. Je besluit: ‘Ik wil een steigerhouten loungeset maken.’ Waar moet je dan op letten? Een checklist:

– Ontwerp
– Bouwtekening
– Plan van aanpak
– Materiaal
– Gereedschap
– Afwerking
– Accessoires

Van idee naar ontwerp

Een steigerhouten loungeset maken, begint logischerwijs met een ontwerp. Hoe vertaal je een creatief idee naar een realistisch ontwerp? Vraag jezelf twee dingen af: 1) ‘Aan welke functionaliteiten moet de loungeset voldoen?’ en 2) ‘Wat is de meest gunstige positie in de tuin?’ Bepaal voor hoeveel personen de loungeset bedoeld moet zijn, hoeveel meubelstukken zijn vereist en of je bijvoorbeeld languit wil kunnen liggen. Je voorkomt ook dat spelende kinderen last krijgen van de opgeofferde ruimte en je houdt rekening met de stand van de zon en eventuele beschutting.

steigerhouten loungeset maken

Fotos: www.woodgoed.com

Bouwtekening (laten) maken

Het ontwerp moet vertaald worden naar een bouwtekening. Houd bij het maken van een bouwtekening rekening met de standaardmaten van steigerhout. Zo vermijd je onmogelijke constructies en voorkom je onnodig zaagwerk. De meeste steigerhouten planken zijn ongeveer 20cm breed en 3cm dik. De lengte varieert. Kijk voordat je gaat meten en tekenen eerst op internet. De meeste bouwmarkten stellen bouwtekeningen online beschikbaar. Maak daar gebruik van! Het maken van een bouwtekening kun je ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een freelancer. Dat brengt dan wel extra kosten met zich mee.

Plan van aanpak

Je kunt een steigerhouten loungeset maken zonder plan van aanpak. Niet doen! Maak een concrete en reële tijdsplanning. Inventariseer de handelingen die je moet verrichten en koppel daar materiaal, gereedschap en een tijdsduur aan. Bepaal een logische volgorde van handelingen en stel een deadline vast. Mocht je onverhoopt verhinderd worden, dan hangt de voortgang niet alleen van je geheugen af.

Oriëntatie materiaal

Steigerhout bestaat uit Europees vurenhouten dat wordt gebruikt in de bouw. Gebruikt steigerhout is droog en vaak (licht)grijs van kleur. Niet-gebruikt steigerhout is soms nog niet (helemaal) gedroogd, waardoor kans op kromtrekking bestaat. Bedenk dus goed voor welk steigerhout je kiest en verdiep je in de voor- en nadelen per soort. Schenk ook aandacht aan het overige materiaal, zoals scharnieren en schroeven van roestvrij staal.

Noodzakelijk gereedschap

Een steigerhouten loungeset maken, lukt niet zonder fatsoenlijk gereedschap. Toch wordt de noodzaak van een goede zaagmachine onderschat. Voor een strakke en sluitende constructie is alleen een handzaag niet voldoende. Het zagen van steigerhouten planken kan ook uitbesteed worden, omdat de meeste bouwmarkten beschikken over zaagmachines. In dat geval wordt het belang van een goede bouwtekening nog eens onderstreept.

Afwerking en accessoires

Een steigerhouten loungeset maken eindigt met een goede afwerking en mooie accessoires. Wacht met verven of lakken totdat alle splinters zijn weggeschuurd en eventuele gaten zijn opgevuld met vloeibaar hout. Vochtregulerende beits wordt ook aanbevolen. Wat is het leukste aan zelf een steigerhouten loungeset maken? Juist. De ‘finishing touch’! Kussens zijn in winkels en online te koop en kunnen zelfs op maat gemaakt worden. Dat geldt ook voor afdekzeil om vocht en schimmel tegen te gaan.

Zelf een steigerhouten loungeset maken? Geen gek idee. Succes!