We moeten allemaal zuiniger gaan leven. Dat betekent ook dat onze woningen duurzamer moeten worden. Goede isolatie wordt steeds belangrijker, maar ook de energie die we verbruiken moet verminderen. Traditionele cv-ketels moeten daarom plaats maken voor moderne alternatieven, waaronder de warmtepomp. Deze pompen halen energie uit de buitenlucht of uit de bodem en zetten deze energie vervolgens weer om in warmte voor je huis. Het is een goed milieubesparend alternatief, want je verbruikt al snel 50 tot wel 90% minder energie dan met een cv-ketel. Het enige nadeel is de prijs: het is erg kostbaar om je woning aan te passen aan de nieuwe duurzaamheidsnormen. Wie niet voldoende spaargeld heeft, zal andere alternatieven moeten vinden.

Een lening afsluiten

Een warmtepomp financieren wanneer je krap bij kas zit? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het is namelijk mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten voor deze investering in je woning. In tegenstelling tot je hypotheek is dit geen lening met een onderpand. Samen met de leningverstrekker bepaal jij de hoogte van de lening en geef je aan waar je geld voor gaat gebruiken. Een warmtepomp financieren is tegenwoordig een veelgebruikte reden om geld te lenen. Over het geleende bedrag betaal je wel een hogere rente dan je van je hypotheek gewend bent. Gelukkig kan je ook belastingvoordeel uit deze lening halen. Wanneer je namelijk geld leent om een warmtepomp te financieren, kan je de rente als aftrekpost gebruiken bij je belastingopgave. Zo is het voor steeds meer mensen mogelijk om zo voordelig mogelijk geld te lenen.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijke lening?

Mensen die een lening aan willen vragen bij hun bank, lopen vaak tegen enkele problemen aan. Zo is het niet mogelijk om de hypotheek over de woning eindeloos op te hogen. Hier gelden strenge regels voor, waardoor het niet altijd haalbaar is om het juiste bedrag te lenen voor een nieuwe warmtepomp. Daarbij komt dat er enkele eisen gesteld kunnen worden aan het type installatie dat je in je woning plaatst. Deze beperkingen heb je niet wanneer je voor een persoonlijke lening kiest. Jij bepaalt zelf hoeveel geld je nodig hebt en aan wat voor soort installatie je het uitgeeft. Zo kan je je warmtepomp financieren op een manier die helemaal bij jou, je woning en je financiële situatie past.