Wil je de zolder verbouwen, bijvoorbeeld om er een slaapkamer of kantoor van te maken? Zorg dan dat je de beschikbare ruimte op zolder optimaal gebruikt. Lees onderstaande tips om meer ruimte te creëren op zolder.

Zorg voor meer licht op zolder

De zolderverdieping wordt vaak opgeleverd met een klein dakraampje. Wil je de zolder voor meer activiteiten gebruiken dan is het fijn als er meer licht op zolder komt. Hierbij kun je kiezen uit een dakkapel of een dakraam. Wat zijn de verschillen? 

Plaats een dakkapel 

Een dakkapel op zolder zorgt voor extra ruimte om te staan, meer daglicht en ventilatie. De gemiddelde aanschafkosten voor een dakkapel liggen tussen de € 3500 en € 5400, afhankelijk van het materiaal van het frame, de beglazing en de afmetingen. Als je zelf een dakkapel plaatst, kun je het beste een prefab constructie kiezen. Deze prefab dakkapellen worden in de fabriek in elkaar gezet en compleet bij je afgeleverd.

Check altijd eerst of je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te plaatsen. En woon je in een huis dat voor 1993 is gebouwd? Dan is een asbestinventarisatie altijd verplicht bij elke soort verbouwing. Lees hier meer tips voor het plaatsen van een dakkapel

Of installeer een dakraam

Door een dakraam te plaatsen, zorg je voor meer daglicht en ventilatie op zolder. De ruimte wordt met een dakraam niet groter zoals bij een dakkapel, maar oogt wel ruimtelijker. Wanneer je een dakraam aan de achterkant van je woning plaatst, heb je meestal geen vergunning nodig. Maar check het voor zekerheid altijd even. 

De aanschafprijs voor een dakraam ligt tussen de € 400 en € 2500, afhankelijk van het model, de afmetingen en het materiaal dat je kiest. Wil je het dakraam niet zelf plaatsen? Een dakraam laten installeren door een vakman kost je tussen de € 200 en € 800. De prijs hangt onder andere af van het tarief van de vakman, de grootte van je raam en de precieze werkzaamheden die nodig zijn om het dakraam te plaatsen. 

Maak een slimme opstap naar de zolder

Als je geen vaste trap naar zolder hebt, kun je kijken of een vlizotrap een goede oplossing is. Dit is een opvouwbare of uitschuifbare trap voor toegang naar je zolder. Vlizotrappen nemen minder ruimte in dan een vaste trap en zijn ook voordeliger. Zo’n trap is ideaal als de ruimte op zolder beperkt is of als je niet vaak op je zolder komt. 

Houten of metalen vlizotrap

Je kunt kiezen tussen een houten of metalen vlizotrap. Een houten trap kan rond de 160 kg dragen, afhankelijk van het model. Vanaf € 150 heb je al een eenvoudige houten vlizotrap. Een metalen vlizotrap kan meer gewicht aan, rond de 200 kg, afhankelijk van het model. De prijs voor een metalen vlizotrap begint rond de € 330.

Brandwerende vlizotrap 

Met een brandvertragende vlizotrap beveilig je je woning en zolder voor uitslaande brand.

Het brandwerende luik van deze vlizotrappen voorkomt de verspreiding van vuur en rook van beneden naar boven of omgekeerd.

Plaats inbouwkasten op maat

Zolders hebben vaak schuine wanden. Met inbouwkasten op maat creëer je extra opbergruimte en benut je de ruimte onder die schuine wanden optimaal. Je kunt je inbouwkasten door een timmerman laten maken, maar ze uiteraard ook zelf maken.

Open of gesloten kasten

Als je een inbouwkast wilt, kun je kiezen voor open kasten, gesloten kasten of een combinatie. Het voordeel van een gesloten kast is dat je minder last hebt van stof en het ziet er meteen opgeruimd uit. Hierbij is het handig om schuifdeuren te gebruiken voor de kast omdat dit minder ruimte inneemt dan draaideuren. Open kasten zijn juist weer makkelijk in het gebruik. Je hebt dan direct zicht op je spullen. 

Soorten inbouwkasten voor op zolder

Je hebt verschillende opties voor inbouwkasten op maat. Zo kun je bijvoorbeeld een knietschotkast maken. Deze inbouwkast past precies tussen de hellingshoek van de schuine wand en de hoogte van het het knieschot. Het knieschot is de rechte wand tussen de vloer van een zolder en een schuin dak. Een ingebouwde inloopkast is een andere optie, ideaal om kleding op te hangen.

Werk met standaard kasten 

Wil je zelf een inbouwkast maken, dan is het handig om te werken met standaard kasten. Dit betekent dat je een aantal standaard kasten koopt en voor de ruimte die je verder moet vullen,  planken op maat zaagt. En meten is weten! Zorg dat je de ruimte goed opmeet en precies weet hoeveel basiskasten je nodig hebt. Denk aan de breedte, maar ook aan de hoogte van de kasten. 

Als de ruimte op je zolder beperkt is, heb je verschillende manieren om meer ruimte te creëren. Denk aan het plaatsen van een dakkapel of dakraam. Maar ook aan inbouwkasten op maat of een ruimtebesparende vlizotrap. Zo benut je de ruimte op zolder optimaal.