Alles wat je moet weten over het beitsen van je trap

Een houten trap gaat langer mee als deze trap goed onderhouden wordt. Je kunt ervoor kiezen om je trap te onderhouden door het hout eens in de zoveel tijd te schilderen, maar het beitsen van je trap is ook mogelijk. Meer weten over het beitsen van je houten trap? Lees dan meer over deze vorm van onderhoud in dit artikel.

Schilderen en beitsen: wat is het belangrijkste verschil?

Het belangrijkste verschil tussen het schilderen van een trap en het beitsen van een trap, is dat beits dieper in het hout doordringt. Schilder je je trap, dan breng je alleen een laag verf aan. Deze laag beschermt het hout van de trap wel, maar op een ander niveau dan beits. Beits zit namelijk niet alleen op de trap als beschermende laag, maar trekt ook echt in het hout. Zo wordt het hout van de trap als het ware ‘gevoed’, waardoor het er beter uit ziet en bovendien langer mee kan gaan.

beitsen van je trap

De voordelen en nadelen van trap beitsen

Hout beitsen heeft enkele belangrijke voordelen, maar het brengt ook een paar nadelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van het beitsen van je houten trap, zijn de volgende:
– Beits heeft geen grondverf nodig als basis. Om beits aan te brengen, heb je dus geen extra verf nodig.
– Beits beschermt de trap goed tegen vocht. Zeker in vochtige ruimtes is dit een voordeel.
– Bij het aanbrengen van beits is het mogelijk om de laag extra dun te houden, zodat je de oorspronkelijke kleur van het hout nog kan zien. Zelfs de nerven van het hout zijn nog zichtbaar na het aanbrengen van de beits.

Een nadeel van het aanbrengen van beits, is dat beits in combinatie met verf af kan bladderen. Combineer je deze vorm van onderhoud met het verven van je trap, dan pakt dit niet altijd even goed uit. Daarnaast heb je bij het beitsen van je trap minder mogelijkheden op het gebied van kleur en glans. Heb je een specifieke kleur in gedachten voor je trap, dan is het mogelijk dat deze kleur niet aan wordt geboden in beits.

trap beitsen

Trap beitsen: de voorbehandeling

Je hoeft geen grondverf aan te brengen om je trap te beitsen. Wat je wel moet doen, is de trap goed schoonmaken. Ook is het belangrijk dat je eventuele scheuren en gaten in het hout repareert, zodat je deze na het aanbrengen van de beits niet meer ziet. Verder is er geen voorbehandeling nodig van het hout en kun je meteen gaan beitsen als je de trap hebt schoongemaakt en er geen gaten, scheuren of kieren in zitten.

Let op: nieuw hout moet eerst geschuurd en vervolgens ontvet worden om de beits goed te laten hechten na voorbehandelen beits. Bij oud hout is dit niet nodig, bij dit hout maak je de trap alleen schoon en repareer je eventuele scheuren, gaten en kieren in de trap.