Stel je voor dat er brand uitbreekt in jouw woning of bedrijfspand, dan is het wel zo fijn dat dit zo snel mogelijk gedooft wordt. Mocht het ooit gebeuren, dan hoop je al helemaal niet dat het zich uitbreidt naar andere ruimtes of dat het zelfs naar naastgelegen gebouwen overslaat.

Wat houdt brandoverslag in?

Brandoverslag is het overslaan van een brand van de ene naar de andere ruimte binnen een gebouw of zelfs van het ene naar het andere gebouw. Voorkomen is beter dan genezen… Daarom is het cruciaal om brandoverslag te voorkomen en zo de schade bij een mogelijke brand te verkleinen. Factoren die de kans op brandoverslag vergroten, zijn bijvoorbeeld de combinatie van harde wind die brandende deeltjes verspreidt of droge lucht in combinatie met de intense stralingshitte van een brand, het risico op overslag vergroot.

Hoe ontstaat nou een brand 

Brand ontstaat zodra er drie elementen samen aanwezig zijn: zuurstof, een brandbare stof en een ontstekingsbron. Deze combinaties komen vaak voor. Denk aan zuurstof: in de lucht, brandbare stoffen: papier, hout, textiel en een ontstekingsbron: een vonk, vlam, hitte. De beste tip: houd ze bij elkaar uit de buurt. Stop bijvoorbeeld met roken in huis, loop niet weg tijdens het koken en heb je een open haard? Stook verantwoord!

Hoe bescherm je jouw woning of bedrijfspand?

Ongeluk zit in een klein hoekje en brand ontstaat makkelijker dan je hoopt. Denk eens aan een overbelast stopcontact, of het koppelen van meerdere verlengsnoeren en stekkerdozen aan elkaar. Ook een niet geaarde stekker of stekkerdoos kunnen funest zijn. Maar ook iets wat vrijwel iedereen doet: apparaten in de stand-by modus zetten, kan eigenlijk echt niet. Het meest voorkomende is toch wel de droger: maak het stoffilter na iedere droogbeurt weer schoon. Überhaupt de wasmachine, droger of vaatwasser aan laten staan als je niet thuis bent is een groot risico dat je loopt. Laad je je telefoon, tablet, laptop of e-bike te lang aan de lader laten liggen, bijvoorbeeld ’s nachts? Doe het niet! Je accu wordt dan erg warm waardoor er mogelijk brand ontstaat. Gebruik daarbij ook uitsluitend originele laders, goedkope varianten zijn vaak brandgevaarlijk. 

Hulp voor jou

Wat past nou het beste bij jouw huis of bedrijf? Alcedo kijkt graag met je mee naar de juiste middelen om brandoverslag bij jouw bezittingen te voorkomen! De experts hebben kennis en ervaring om de risico’s te traceren, om vervolgens maatregelen te nemen om brandoverslag op jouw eigendommen te voorkomen.