Als je thuis weer een schilderklus aanpakt, wil je natuurlijk het best mogelijke werk op de meest efficiënte manier doen. Tegenwoordig is het de kunst om kwaliteit, tijd en materialen in balans te houden, om te eindigen met een goed eindresultaat waardoor die schilderklus de komende jaren niet meer gedaan hoeft te worden. Voor elke schilderklus geldt eigenlijk dat de basis, de ondergrond dus, goed moet zijn. Echter kan de kwaliteit van een muur behoorlijk verschillen. Soms zul je wat gaatjes moeten dichten oor je aan de slag kan met verf, maar als een muur wat meer nodig heeft, kan dunpleister spuiten de oplossing zijn.

Muren vullen en schilderen

In principe kan elke kale of geverfde gips muur in goede staat worden geschuurd, slechte delen worden opgevuld, glad geschuurd en geverfd met een paar lagen goede verf. Dit is de basis van al het schilderwerk! Er zijn heel veel verschillende producten, maar de manier van werken is misschien wel het belangrijkste. Om de kans te maximaliseren om elk gat goed te vullen en daarna perfect glad te krijgen, draag je een hoofdlamp of plaats je een bouwlamp in de ruimte. Een kamerlamp is niet voldoende om dit soort klussen bij te doen!

Muren vullen, gronden en schilderen

Om geschilderde muren mooi strak te krijgen, kun je na het vullen en schuren een goede grondlaag gebruiken. Het oppervlak zal stevig, egaal en sterk zijn en aflakken gaat makkelijker en netter zijn. Heb jij een grote klus waarbij een solide, gelijkmatige afwerking van het grootste belang is, dan kan latex spuiten door het inhuren van een professional interessant zijn. 

Een ​​nieuwe laag gips 

Het afwerken van eerder geverfde muren met een nieuwe laag pleisterwerk is de standaard snelle manier om een ​​topafwerking te bereiken. De enige nadelen zijn dat niet alle stukadoors op deze manier een mooie afwerking krijgen, en de standaardaanpak van het aanbrengen van pleisterwerk niet voor iedereen een eenvoudige taak is.

Muren vullen en lijnen kruisen

In principe kan elke kale of geverfde gips muur in goede staat worden geschuurd, gaten en deuken worden opgevuld met een vulmiddel, glad geschuurd, geseald en vervolgens bekleed met stevig voering papier voordat het opnieuw wordt geverfd. Conventioneel voering papier van goede kwaliteit is maagdelijk pulp papier in een 1200- of 1400-kwaliteit. Kost meestal rond de € 3,- per rol. 

Er zijn mensen die vinden dat voering papier extra potentiële problemen met zich mee brengt. Dat klopt, potentieel. Als je echter papier van een goede kwaliteit gebruikt, en de voegen dubbel plakt met een pasta en daarna een spons gebruikt om de voegen dicht te trekken, kan er niet al te veel fout gaan bij het bereiken van een egaal en duurzaam oppervlak dat klaar is om geschilderd te worden.

Een skim coat verwijst naar het aanbrengen van een laag afwerkpleister op gladde gestructureerde muren of om onvolkomenheden te verdoezelen. Een afwerklaag vereist normaal gesproken het aanbrengen van twee lagen afwerkpleister, waarbij elke laag grondig moet drogen voordat de tweede laag wordt aangebracht. Welke afwerk laag je ook kiest, deze moet worden afgewerkt met een geschikte primer. 

Hoe skim coat aan te brengen:

1. Gebruik een speciale structuur schuimroller om een ​​gemengde afwerklaag op de muur aan te brengen.

2. Werk vanaf de bovenkant van de muur naar beneden en gebruik een rakel om het oppervlak in één vloeiende beweging erop te zetten.

3. Werk vanaf de onderkant van de muur naar de bovenkant, opnieuw met een vloeiende, gelijkmatige slag.

4. Gebruik een verfkrabber om overtollig pleisterwerk rond fittingen te verwijderen.

Laat de eerste laag drogen en schuur vervolgens licht op om onvolkomenheden te verwijderen voordat je een tweede laag aanbrengt.