Wel eens gehoord van een waterfilter? We komen ze tegen in de meest gangbare koffiezetapparaten, zwembaden, maar ook bij je gootsteen zien we ze steeds vaker terugkomen.

Met een waterfilter geniet je van water zonder chloor en andere chemicaliën die vaak in leidingwater voorkomen. Dit maakt het perfect om te drinken of om mee te koken. Een waterfilter is een goede investering voor zowel gezondheid als het milieu. Het voorziet je namelijk niet alleen van schoon, fris smakend water, maar helpt ook het plastic afval van wegwerpflessen te verminderen.

Minder plastic afval

Met een herbruikbare waterfilter hoeft u geen drank in flessen of blikjes te kopen die onnodig verpakkingsafval veroorzaken. Door een waterfilter te gebruiken voor je kraan, zorg je dat je water altijd van goede gezuiverde kwaliteit is, én dus ook drinkbaar.

In Nederland hebben wij het geluk dat kraanwater van vrij hoge kwaliteit is. Maar wie in het buitenland op vakantie is geweest, weet dat dit lang niet altijd het geval is. Een flexibele waterfilter die je thuis en ook makkelijk op vakantie mee kunt nemen is dan een ideale oplossing.

Er zijn veel van zulke waterfilters op de markt en bijvoorbeeld te koop op waterfilterexpert.nl en één van de meest bekende filters is wel de Doulton Ultra Fluoride filter. In sommige gebieden en landen voegen lokale waterschappen fluoride toe aan de watervoorziening om een ​​afgesproken normniveau te halen, bijvoorbeeld in de UK is de huidige norm voor Fluoride 1,5 mg / liter. Deze filter zorgt ervoor dat naast fluoride ook onderstaande weg wordt gefilterd:

  • Bacteriën
  • Cysten
  • Algen
  • Chloor
  • Medicijnresten
  • Microplastics
  • Zand
  • Sediment
  • Zware metalen
  • Lood

Goede gezondheid

Een dergelijk waterfiltersysteem is dus niet alleen duurzaam, maar heeft ook een positief effect op je gezondheid. Ons water loopt vaak door loden leidingen en ook fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in verschillende hoeveelheden in onze waterbronnen wordt aangetroffen. Door een waterfilter te gebruiken voorkom je dat deze stoffen onnodig in je lichaam terecht komen.

Waterfilter noodzakelijk?

Is een waterfilter dan noodzakelijk? Nee, zeker in Nederland is ons drinkwater van hoge kwaliteit. Wil je echter naar het buitenland en heb je geen zin om constant maar die plastic flesjes te kopen dan is het de moeite waard om te investeren in een goede waterfilter. Met de aanschaf van een waterfilter kan iedereen zijn steentje bijdragen aan duurzaamheid in de vorm van het verminderen van plastic afval. Ideaal zeker!