Over het algemeen bevinden we ons alleen een deel van de avond en de nacht in onze woning en zijn we voor het grootste deel van de dag niet thuis. Hierdoor kun je behoorlijk besparen op de energie in huis als je aanpassingen maakt waardoor er minder energie verbruikt wordt. Klinkt dit interessant in je oren? Lees dan snel verder voor onze tips om energie te besparen.

Dubbelglas in huis

De meeste mensen gaan pas nadenken over dubbelglas in huis als het weer kouder wordt. Uiteraard is het verstandig om je enkel glas te vervangen door dubbel glas om op die manier minder energie te verbruiken om de woning warm te krijgen, maar men vergeet vaak dat dubbel glas in de zomer er ook voor zorgt dat de ruimte koeler blijft. 

Enkel glas vervangen is geen grote klus

Daarnaast hoeft dit geen grote klus te zijn en kan dit in een middag gedaan worden. Het is vaak een kwestie van het enkel glas eruit halen, het dubbel glas erin en vastzetten met glaslatten. Het is wel verstandig om dit door een glaszetter te laten doen, mocht het dan misgaan, dan is het zijn probleem en zal hij dat zelf moeten oplossen. Begin je er zelf aan en komt er door de werkzaamheden een barst in de ruit, dan kun je een nieuwe ruit kopen.

Zet de verwarming niet te hoog

Aangezien we ons overdag bijna niet in de slaapkamer begeven, is het verstandig om de verwarming in deze ruimte dan uit te zetten. Eigenlijk moet je sowieso de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog zetten, omdat dit niet gezond is om in te slapen. Daarnaast voel je een lagere temperatuur alleen als je net in de kamer komt en je klaarmaakt om te gaan slapen. Eenmaal onder de deken ben je zo opgewarmd en heb je die verwarming niet eens nodig. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en de 18 graden. Je kunt daar je thermostaat op instellen en als je dan je bed nog te koud vindt, kun je deze eventueel opwarmen met een kruik. Door een slimme radiatorknop te gebruiken, kun je de temperatuur per kamer instellen en zet je de verwarming niet onnodig hoog.

Stap over op led verlichting

Je lampen vervangen door LED verlichting levert ook een enorme besparing op, omdat LED verlichting tot wel 6 keer zuiniger is dan normale verlichting. Waar dit soort verlichting vroeger koud en kil was, heb je tegenwoordig enorm veel keuze en zijn er op genoeg ‘warme’ LED lampen te vinden, die zorgen voor een fijne. Mocht je dan een keer tijdens het lezen met het licht aan in slaap vallen, dan is het energieverbruik nog steeds laag.

Onder sluipverbruik verstaat men het verbruik van elektriciteit door reeds opgeladen apparaten aan de stroom te laten hangen. Sluipverbruik is vaak groot. Zo liggen mobiele telefoons vaak de hele nacht aan de oplader, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kunt dit voorkomen door een speciale stekkerdoos te kopen. Deze schakelt uit wanneer apparaten niet meer gebruikt worden of wanneer apparaten volledig opgeladen zijn. Zo voorkom je eenvoudig sluipverbruik.


Laatste tip die we je willen geven om energie te besparen is om in de zomer te proberen overdag je woning al koel te houden. Dit kan door bijvoorbeeld de rolluiken of gordijnen dicht te laten. Veel mensen gebruiken namelijk een ventilator of airco, die dan ook nog eens heel de nacht aan staat. Zo’n apparaat heeft echter enorm veel energie nodig, wat natuurlijk zonde is als je de koelte die een ventilator geeft maar een half uurtje voelt.