Waar tot een paar jaar geleden mensen en bedrijven nog afwachtend waren bij de aankoop van LED verlichting, zijn door de laatste ontwikkelingen de meeste mensen wel overstag gegaan. Tegenwoordig kun je namelijk de meeste soorten licht ook als LED verlichting verkrijgen. Daarnaast is LED natuurlijk veel energiezuiniger, wat ook erg past in het hedendaagse plaatje van duurzaamheid. LED heeft echter ook nog andere voordelen. LED stond vroeger bekend als fel, wit licht en er waren geen lampen van deze soort die konden zorgen voor een fijne sfeer. Dat kan nu dus wel en we zien dat mensen massaal overstappen naar LED verlichting. Zo kun je een LED bouwlamp vinden, maar ook LEDstrips. Ondertussen kunnen we ervan uit gaan dat LED lampen de lampen van de toekomst zijn. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

Laag stroomverbruik

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is het lage stroomverbruik. Dit was de reden voor veel bedrijven om op LED over te stappen en daardoor ook steeds meer particulieren dit soort verlichting in huis willen hebben. Gemiddeld is een LED lamp ongeveer 10 keer zo zuinig als een halogeenlamp. Hierdoor kun je een 50W halogeenlamp vervangen door een 5W LED. Hierdoor wordt de investering direct terugverdiend. Een LED gebruikt tot 85% minder energie. LED’s hebben een hoge lumen/watt verhouding en ze zetten elektriciteit efficiënt om naar licht.

LED verlichting is enorm compact

Een van de nieuwste toepassingen van LED is die in computer- en tv-schermen. Doordat het zo ontzettend compact is, is deze vorm van verlichting voor een hoop dingen toepasbaar. Zo kwam het als eerste op de markt als indicatie verlichting op apparaten, maar ook in verkeerslichten. Pas veel later zijn daar andere soorten LED bijgekomen die erg goed de sfeer en kleur van een traditionele lamp kunnen evenaren.

Enorm veilig

LED verlichting wordt bijna niet warm, wat het een bijzonder veilige lichtbron maakt. Hierdoor kan het toegepast worden op plekken die met een normale lamp, die warm wordt, niet zouden kunnen. Dit maakt de lampen veilig om aan te raken en kun je de verlichting inbouwen in kasten of onder je bed of bank installeren. Dit geeft een fijne sfeer, die dus ook nog eens veilig is. De lage temperatuur (gloeilampen worden bijvoorbeeld héél warm) en het feit dat LED lampen werken op een lage gelijkspanning, wat het risico op elektrocutie verlaagt, maakt ze uiterst veilig. LEDs bevatten daarnaast geen schadelijke stoffen zoals kwik in de lichtbron. 

Retrofit design

De meeste LED lampen worden zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan uw armatuur nodig voor het vervangen van de lichtbron. 

Led gaat minder snel kapot

Doordat er in LED lampen geen kwetsbare materialen zitten zoals een gloeidraad, gaan deze veel minder snel defect dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Dit zorgt er weer voor dat de lampen voor bepaalde doelen kan worden gebruikt waarbij de lamp veel schokken te verduren krijgt, zoals in een auto. Dit heeft de LED verlichting pas echt een boost gegeven. LED verlichting heeft dus een veel langere levensduur, dit kan wel oplopen tot 50.000 branduren (gaat gemiddeld 20 jaar mee). Daarnaast heeft LED veel lagere onderhoudskosten. Door de langere levensduur en het energieverbruik zal een LED-lamp minder kosten. De terugverdientijd is zeer interessant en ligt gemiddeld tussen 1 en 3 jaar. Bij bedrijven is de terugverdientijd doorgaans lager dan bij particulieren.

Nog meer voordelen

Andere voordelen zijn:

– Geen ongewenste IR of UV straling in de lichtbundel. Kortom minder risico van het verbleken van kleuren;

– Na inschakeling direct de juiste kleur en lichtsterkte (geen opwarmtijd);

– Bijzonder efficiënt in een koude omgeving, omdat het kan opstarten tot -40 graden;

– LED lampen zijn zeer schokbestendig. Ze kunnen ook goed tegen de kou, trillingen en zijn ook nog eens waterbestendig.

– Veel toepassingsmogelijkheden: Ze kunnen op veel gebieden worden ingeschakeld (huis & tuin, auto, elektronica, als zwembadverlichting, …);

– LED lampen zijn milieuvriendelijker: ze bevatten geen kwik en andere gevaarlijke metalen. Een LED lamp is volledig recycleerbaar. Bij het productieproces van LED-verlichting wordt er trouwens ook geen zwavel gebruikt.

De nadelen van LED

Uiteraard hebben LED lampen ook een aantal nadelen:

– Kostprijs: Led-lampen zijn duur in aanschaf, maar ze verdienen zichzelf gelukkig wel terug. 

– Fel licht: LED lampen produceren fel licht, in de lamp kijken wordt dus afgeraden;

– Kleurweergave-index: Er zijn nog altijd (goedkopere) led lampen op de markt met een incompleet kleurenspectrum, met andere woorden: het weergeven van de kleuren van het licht wordt niet ervaren als ‘natuurlijk.’ Dit was vroeger vooral de reden waarom mensen niet overstapten op LED. Tegenwoordig kun je LED in allerlei vormen vinden, zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden.