Het is volkomen normaal dat er vocht in huis is. Het huis is namelijk de plek waar we leven, en dus douchen, koken, ademen, etc. Allemaal redenen waardoor dat vocht in huis aanwezig is en dus totaal onontkoombaar. Je moet er echter wel voor zorgen dat dit vocht kan ontsnappen naar buiten, of gaan kijken naar een goede manier van vochtbestrijding. Doe je dit niet, dan zal je huis en interieur aangetast worden door dit vocht en daarnaast ontstaat er een ongezonde situatie voor mens en dier. Het is dus belangrijk om vocht in huis te herkennen, daar helpen we je hieronder mee.

Check de muren goed

Als het vocht in de woning blijft hangen en deze dus niet kan verlaten, dan is dat meestal terug te zien aan de muren van het huis. Check daarom regelmatig de binnenmuren van het huis. In de meeste gevallen is het vocht te zien in de hoeken van een kamer of andere ruimte. Constateer je vochtplekken op de muren of, nog erger, schimmel op de? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er sprake is van regendoorslag of opstijgend vocht. Dit is een vervelend vochtprobleem en lost zich helaas niet zelf op. Zeker bij optrekkend vocht in de muur is het dan belangrijk om een specialist op het gebied van vochtbestrijding in te schakelen.

Beslagen ramen

Zijn de ramen van je woning regelmatig beslagen? Dat is een duidelijk teken dat er teveel vocht in huis aanwezig is. De warme en vochtige lucht wordt afgekoeld door het koude glas. Gebeurt dit in zowel de zomer als in de winter, dan is er zeker sprake van een structureel vochtprobleem in huis. Het beste wat je dan kunt doen is een specialist inschakelen op het gebied van vochtbestrijding. Zij kunnen snel achterhalen wat de oorzaak is van de hoge luchtvochtigheid in de woning.

Een muffe geur duidt ook vaak op vocht

De signalen van een hoge luchtvochtigheid in huis zijn niet alleen te zien op de muren, vaak kun je ook ruiken dat er iets niet goed is. De lucht in een vochtige ruimte, is een penetrante muffe lucht. Meestal doet dit je denken aan een oude kelder. Ruik en constateer je een muffe lucht in huis? Dan adviseren wij om daar vrij snel iets aan te laten doen. Niet alleen is de muffe lucht niet fijn, maar gaat deze ook in je kleding en in de meubelstukken zitten. Daarnaast kan het ook ongezond zijn, zeker als er ook schimmelvorming aanwezig is.

Houten vloeren trekken krom

Wanneer de ondergrond van de woning te vochtig is, dan gebeurt het dat de houten vloer of laminaat kromtrekken. Dit kun je vaak zien doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen. Wanneer je over de vloer heen loopt, kun je ook duidelijk horen dat er iets mis is. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de isolatie van de ondergrond niet goed is, waardoor het grondvocht naar boven wordt getrokken. 

Schakel bij twijfel altijd een specialist in

Weet je niet zeker of er sprake is van een vochtprobleem in de woning? Zijn er diverse signalen zichtbaar? Dan is het zeker van belang om een vochtspecialist in te schakelen om de daadwerkelijke oorzaak te zoeken. De signalen die zijn genoemd ontstaan namelijk alleen bij een structurele te hoge luchtvochtigheid. Dit vochtprobleem krijg je niet opgelost door even snel een raam open te zetten en het huis te laten ventileren. Schakel daarom een specialist in op het gebied van vochtbestrijding.