De zomer zit er alweer op. Voor wie denkt dat hetzelfde geldt voor het werk in de tuin: helaas, berg die handschoenen nog niet op. Ook in de herfst verdient je tuin nog wat aandacht. Bovendien pluk je er tijdens de lente dubbel en dik de vruchten van.

Snoei je tuinafscheiding

Geef je tuinafscheiding een goede snoeibeurt. Afhankelijk van de soort mag je tot wel driekwart wegsnoeien. Zo voorkom je dat heesters en struiken verwilderen en openvallen en hou je ze jong en fris. Ook je haag moet je natuurlijk in vorm houden. Zorg bij haagplanten er voor dat de bovenkant open is tijdens de winter zodat er voldoende licht en frisse lucht bij de heg kan, anders kan er rotting optreden. Maak je geen zorgen, tegen het voorjaar groeit je haag weer terug mooi dicht.

Verwijder het onkruid

De beste manier om ecologisch onkruid te verwijderen, is het verbranden van onkruid met een elektrische onkruidbrander. Dit is een relatief nieuwe techniek met als voordeel dat er geen chemische middelen aan te pas komen en dat het diep doordringen van de hitte tot in de wortel ervoor zorgt dat het onkruid definitief wegblijft. Een elektrische onkruidbrander heeft een aantal voordelen t.o.v. een brander op gas: de hitte is meer geconcentreerd en je hoeft niet rond te zeulen met zware gaspatronen. Het is wel zo dat je de onkruidbrander alleen op tegels kan gebruiken en niet in het gazon.

Maai je gras

De herfst is niet het favoriete seizoen van je gazon: veel regen en kou en maar weinig zon. Bovendien zijn die mooie herfstbladeren aan de bomen wel mooi, maar eens ze op je gazon liggen doen ze meer kwaad als goed. Verzamel dus regelmatig de bladeren zodat er geen bruine plekke ontstaan en mos begint te groeien. Die wekelijkse maaibeurten van in de zomer zijn ook niet meer nodig. Tegen eind oktober maai je je grasmat best een laatste keer af, maar zet je grasmaaier op een iets hogere stand, tot zo’n 5 cm hoog. De iets langere sprieten nemen zo zon weg van potentieel onkruid en mos.

Verzorg je planten

De herfst is hét moment om planten te planten, verplanten of stekken. De grond is nog relatief warm van de zomer, dus ze kunnen nog rustig wennen aan hun plek en nieuwe wortels vormen. De grond droogt door regelmatige regen ook niet meer uit en de temperaturen zijn nog relatief zacht, een ideale combinatie dus.  Ook voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, blauwe druifjes en krokussen plant je best al in het najaar. 

Maak een winters groententuintje

Hou je wel van verse groenten uit eigen tuin? Dat kan ook in de herfst. Groenten zoals andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla kunnen nog perfect. Ook tuinkers kan je in het najaar zaaien en na enkele weken verschijnen de eerste stengeltjes al die je kan verwerken in allerlei gerechten. Er zijn ook een heel aantal soorten, zoals look bijvoorbeeld, die je nu al plant zodat je ze volgend jaar kan oogsten.