Heb jij een handige schuur of garage? Vraag je eens af wat er allemaal in staat. Vaak staan hier de fietsen, maar ook wordt de schuur vaak gebruikt als opslagplaats voor veel spullen. En natuurlijk is de schuur of garage ook de ideale plek om je gereedschap op te bergen. Het is jammer dat veel mensen hun huis wel goed beveiligen, maar hun schuur of garage daarbij vergeten. Inbrekers zijn juist heel geïnteresseerd in deze bijgebouwen. Ze komen er vaak gemakkelijk binnen en ze vinden er spullen die al snel veel geld waard zijn. Wil jij je schuur of garage toch beter beveiligen? Check deze 4 tips.

1. Valt de garage of schuur onder de inboedelverzekering?

Allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Daarom kun je het beste voorkomen dat er financiële schade ontstaat. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering geldt niet alleen voor de spullen in huis, maar ook voor de spullen in je schuur of garage (mits deze op hetzelfde perceel staat). Bekijk hier de mogelijkheden voor een inboedelverzekering die jou beschermt tegen schade door diefstal of inbraak uit je garage of je schuur. Het kan je al snel duizenden euro’s besparen wanneer er wordt ingebroken.

2. Check de sloten op je bijgebouwen

Veel mensen zorgen ervoor dat de sloten op hun woning goed in orde zijn. Ze vergeten dan de sloten te controleren van de schuur, garage of het tuinhuisje. Toch zijn deze sloten ook erg belangrijk. Inbrekers weten natuurlijk best dat de garage of schuur gemakkelijker toegankelijk is. Er worden dus vaak spullen zoals gereedschap, fietsen en vakantiespullen gestolen uit schuren en garages. Door de sloten te controleren en te vervangen als ze niet meer goed zijn, kun je al veel voorkomen. Zorg voor sloten die minimaal zijn voorzien van het keurmerk SKG**.

3. Plaats verlichting

Een schuurtje of garage is meestal onverlicht. Dat is helaas niet zo verstandig, want dat biedt privacy aan inbrekers. Daarom plaats je niet alleen een lamp met bewegingssensor bij je voor- en achterdeur, maar ook bij de garage of de schuur. Zelfs het tuinhuisje kun je voorzien van zo’n lamp. Een goede lamp kun je afstellen zodat hij alleen aanspringt als er werkelijk iemand in de tuin komt en niet wanneer de kat van de buren langsloopt. Aanspringend licht vinden de meeste inbrekers erg vervelend want het vergroot de kans dat ze betrapt worden. Naast deze speciale verlichting is ook sfeerverlichting in de tuin goed tegen inbrekers.

4. Zet de grote deur van de garage goed vast

De meeste garages hebben een grote kiepdeur. Deze deur is verrassend vaak gewoon van buitenaf te openen. Heb je een slot erop, dan dient dit voorzien te zijn van een veiligheidskeurmerk. Heb je een elektrische bediening? Onthoud dan dat je beter ook een hangslot aan de deur kunt bevestigen. Elektrische bedieningen worden tegenwoordig vaak gekraakt door inbrekers. Met een apparaatje rijden ze door een buurt en proberen ze het gewoon uit. Zo af en toe gaat een garagedeur open op het juiste signaal en kunnen ze de garage leeghalen zonder dat ze zelfs de moeite hoeven te nemen om in te breken. Kies dus sowieso voor een veilige bediening, waarmee dit trucje niet werkt en ga niet voor een universele afstandbediening.

De schuur of garage wordt verrassend vaak vergeten als het gaat om beveiliging. Je denkt sneller aan je woning dan aan je garage. Toch bevat de gemiddelde schuur of garage al snel spullen ter waarde van €5.000-€10.000. Het is dus zeker de moeite waard om deze goed te beveiligen, zodat je minder risico loopt op diefstal van je spullen en gereedschap.