Hoewel we nu eventjes niet kunnen genieten van al het moois dat de horeca te bieden heeft, zien veel ondernemers dit als een goed moment om hun horecazaak eens flink onder handen te nemen. Uitgestelde klusjes worden aangepakt en er wordt flink geklust. Sommige zijn zelf bezig met een complete renovatie van hun horecazaak. Maar hoe creëer je nu een gezellige sfeer en zorg je ervoor dat gasten met een fijn gevoel vertrekken? Het begint allemaal bij de inrichting. Wij vertellen je hier graag meer over. 

Plattegrond

Voordat je gaat beginnen met klussen, is het goed om in kaart te brengen hoe de nieuwe inrichting eruit moet komen te zien. Blijft alles op dezelfde plek staan of wordt de zaak efficiënter ingericht? Een handig hulpmiddel hiervoor is een plattegrond. Deze kun je zelf uittekenen, maar ook online ontwerpen. Wat voor jou het handigst is! Probeer bij de indeling rekening te houden met aansluitingen van elektra en dergelijke én zorg ervoor dat mensen voldoende ruimte hebben om te zitten en te lopen. Het is meestal niet heel fijn als tafeltjes te dicht tegen elkaar aanstaan. Hoewel dit knus kan overkomen, willen mensen toch een beetje privacy. Ook is het belangrijk om de looproutes van het personeel te analyseren. Zorg ervoor dat in deze route geen dingen in de weg staan waar ze tegenaan kunnen lopen of over kunnen struikelen. 

Inrichting 

Het inrichten is vaak het leukste werk! Je mag kleuren bepalen, materialen én het soort verlichting, waarmee je jouw zaak wilt omtoveren. Zorg er in ieder geval voor dat de basis rustig is. Kies voor natuurlijke en lichte basiskleuren en speel hiernaast met fellere accessoires voor een extra leuk effect. Wees voorzichtig met drukke tegels op de vloer. Dit oogt al snel heel rommelig en onhygiënisch. Kies daarom liever voor speciale horecavloeren. Wat betreft de verlichting kun je het beste kiezen voor warm licht in plaats van fel TL licht en probeer zoveel mogelijk te variëren. Plaats bijvoorbeeld spotjes onder meubels of in het plafond en zet een aantal lampjes of kaarsjes op tafel. Als de basis klopt, kun je verder met de meubels. Probeer dit allemaal zoveel mogelijk in dezelfde stijl te houden. Dit wil niet zeggen dat alles hetzelfde moet zijn, maar een horecazaak moet wel eenheid uitstralen. Wat ook altijd heel belangrijk is, is dat het meubilair comfortabel is. Zeker als gasten voor een langere tijd in de zaak zitten, is het fijn als het meubilair waar ze op zitten voldoende steun en comfort biedt.