Netwerkkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes van enkele cm tot 50 meter. Maar wat als u voor de bekabeling van uw netwerk een kabel nodig heeft die niet kant en klaar verkrijgbaar is of u heeft kortere lengtes nodig? Dan zult uzelf de kabel op een passende lengte moeten inkorten en aansluitend de connectoren krimpen met behulp van een krimptang RJ45. Wat misschien nogal ingewikkeld klinkt, is in werkelijkheid en met een beetje oefening, een kwestie van een paar minuten. De voordelen van het maken van uw eigen netwerkkabels liggen voor de hand: geen opgerolde, verborgen overtollige patchkabels meer en altijd de juiste connectoren voor uw kabels. Om storingen te voorkomen door verkeerd geïnstalleerde kabels dienen een paar stappen in volgorde uitgevoerd te worden.

Gereedschap voor het krimpen van kabels

Om uw eigen patchkabel te maken, zijn enkele accessoires en gereedschappen nodig. Dit zijn een krimptang RJ45, een kabelstripper,  Cat5e, Cat6, Cat6a of Cat7 kabel op rol, eventuele kabeltules, RJ45 connectoren en idealiter een kabeltester.

Voorbereiding van de kabel

Eerst moet de netwerkkabel ca. 2 – 4 centimeter van de kabelmantel aan de kabeluiteinde worden losgemaakt. Hiervoor gebruikt u het beste een kabelstripper. Sommigen doen dit ook met een tapijtmes, maar hierbij moet er extra op worden gelet dat de isolatie van de draden niet wordt beschadigd. Nadat de mantel is verwijderd, wordt de gevlochten bescherming gedraaid en naar achteren gelegd. Schuif nu de kabeltule over de kabel. Nu worden de aderparen “ontwart” zodat uiteindelijk elk draad afzonderlijk kan worden verwerkt. Knip de draden even lang af.

Steek de kabel nu voorzichtig in de RJ45 connector tot aan de aanslag. Belangrijk is dat alle draden de voorkant van de connector-behuizing raken. 

Krimpen van de kabel

Nu wordt de RJ45 connector in de RJ45 krimptang gestoken. Doe dit zorgvuldig zodat de contacten in de connector optimaal zijn. Als de connector op de juiste manier in de krimptang is geplaatst, vindt het eigenlijke krimpen van de kabel plaats. Hiervoor wordt de krimptang RJ45 in één keer volledig doorgedrukt. Hoogwaardige krimptangen hebben een grendel die alleen opent als er voldoende druk is uitgeoefend. De kabel is nu gekrimpt! Er zijn krimptangen in diverse kwaliteiten beschikbaar. Hierop kunt u beter niet besparen want alleen met een optimale verbinding tussen kabel en connector komt een stabiele netwerkverbinding tot stand.  

Doet ‘ie het of doet íe het niet

Nu komt het spannende deel van het krimpen van uw netwerkkabels. Want voordat de netwerkbekabeling wordt aangesloten, moet u testen of de kabel ook daadwerkelijk werkt. Dit doet u met een speciale kabeltester. Werkt de kabel? Dan kunt u nu beginnen met het aansluiten van uw netwerk!