Steeds meer mensen kiezen er voor om in de tuin een speciale zitplek te maken. Soms is dat een terras, soms onder een overkapping, maar ook steeds vaker in een zitkuil. Hoe maak je zelf een zitkuil in de achtertuin? Lees in dit artikel X handige tips.

1. Kies de juiste plek

De plek van de zitkuil is heel erg belangrijk. Sommige tuinen lopen van nature al af, maar veel tuinen zijn “gewoon” recht aangelegd. Echter maakt het niet uit wat voor tuin je hebt, want de beste plek voor de zitkuil is aan de achterkant van de tuin. Zoals de naam al zegt ligt een zitkuil lager dan de rest van de tuin. Als je er voor kiest om de zitkuil vlak achter het huis te graven, loop je het risico dat dit ten koste gaat van de afwatering van de tuin waardoor er na verloop van tijd verzakkingen kunnen ontstaan. Als je een normale, langwerpige tuin hebt, is de keuze voor de plek van de zitkuil dan ook niet reuze. Als je een grote tuin hebt kan je voor de beste plek voor de zitkuil rekening met de stand van de zon. Heb je op een bepaalde plek langer zon in de avond? Dan kan dat een mooie reden zijn om op deze plek een zitkuil te graven.

2. Bepaal de grootte en vorm van de zitkuil

Als je een geschikte plek hebt bepaald voor de zitkuil is het tijd om te bedenken welke vorm en grootte de zitkuil krijgt. Krijg je vaak bezoek over de vloer? Dan is een grote zitkuil met plek voor 12 man misschien wel wat je nodig hebt. Als je alleen een zitkuil nodig hebt voor het eigen gezin volstaat een zitkuil voor 5 personen misschien ook al. Ook moet je van tevoren bepalen wat er allemaal in de zitkuil moet komen. Ben je van plan om hier gezellig te dineren? Dan dien je ook rekening te houden met ruimte voor een eettafel. Een ander punt waar je van tevoren goed over moet nadenken is het aantal zitplaatsen. Wil je losse tuinstoelen neerzetten of bouw je liever een loungebank in? Als je er voor kiest om een loungebank in te bouwen, moet je hier wel genoeg ruimte voor vrijhouden.

3. Zorg voor genoeg sfeer in de zitkuil

Een zitkuil is van nature een sfeervolle plek waar gezelligheid hoogtij viert. Toch doet een zitkuil dat niet uit zichzelf. Zorg er daarom voor dat er genoeg sfeer is, door bijvoorbeeld een vuurkorf of schaal in het midden te zetten. Ook gezellige verlichting is een belangrijke factor voor sfeer. Je kan bijvoorbeeld gezellige verlichting over de zitkuil heen hangen of er voor kiezen om subtiel LED Grondspots te plaatsen. Naast verlichting is ook het gebruik van materiaal een factor die de sfeer bepaalt. Heb jij een moderne tuin? Dan past een zitkuil met grote tuintegels goed in de tuin. Heb jij juist een landelijke tuin? In dat geval past hout juist heel goed in de tuin.