Nieuwe grasmaaier nodig?

Heeft je oude het begeven en wil je een nieuwe grasmaaier kopen of heb je besloten om je gazon voortaan op een meer comfortabele manier te maaien? Dan heb je volop keuze uit verschillende modellen, merken en prijsklassen. Voor veel serieuze (hobby)tuinmannen is het een hele uitdaging om het nieuwe gazon in goede conditie te houden en het er perfect en strak uit te laten zien. De hoeveelheid energie, tijd en gemak die dit van je vraagt is afhankelijk van welke soort grasmaaier je kiest. Bij een het kopen van een  grasmaaier is het dan ook belangrijk de voor- en nadelen van de verschillende types op een rijtje te zetten.

De handmaaier

Een handmaaier werkt door middel van een roterend mes wat het gras optilt en langs een ondermes afsnijdt. Handmaaiers zijn vooral geschikt voor gazons tot ongeveer 200m2. De voordelen ervan zijn dat ze goedkoop en compact zijn, daarnaast geen stroom verbruiken waardoor ze ook nog eens stil werken.

De elektrische maaier

De elektrische grasmaaier biedt meer gemak en is uitermate geschikt voor middelgrote gazons. Voor deze maaier is weinig kracht nodig en het enige wat je zelf hoeft te doen is het instellen van de juiste hoogte en de maaier in de goede richting te leiden. Doordat deze maaiers via een cirkelmaaitechniek werken zijn ze ook heel geschikt voor wat langer gras. Een bijkomend voordeel is dat de elektrische grasmaaier energiezuiniger is dan een accu- of benzinemaaier.

De accumaaier

Wanneer je tijdens het maaien niet gehinderd wil worden door een in de weg liggend snoer is een accumaaier een goede keuze. Het vermogen van de accu bepaalt hoe lang je kunt blijven maaien. Vaak wordt een tweede accu gekocht zodat de grasmaaier altijd opgeladen is. Het voordeel van de accumaaier is dat je meer bereik hebt dan met elektrische maaimachines.

De benzinemaaier

Deze maaier wordt vooral gekozen als het gaat om het maaien van grote grasvelden en oneffen terreinen. De krachtige aandrijving van de benzinemotor zorgt ervoor dat je lange tijd moeiteloos kunt maaien waarbij je een onbeperkt bereik hebt. Ook is de benzinemaaier zeer geschikt voor het maaien van langer gras en graskanten.

De robotmaaier

Dit is een innovatieve maaier die geheel zelfstandig je gazon verzorgt. Door het willekeurige bewegingspatroon maait hij zonder spoor- of streepvorming. Doordat gewerkt wordt met een grensdraad blijft de maaier altijd binnen het maaiterrein. De robotmaaier is geheel volgens je eigen wensen te programmeren waarbij het bijvoorbeeld gaat over maaimomenten en de maaihoogte.