Ben jij aan het verbouwen in huis? Op zoek naar nieuwe verlichting? Heb je ooit weleens aan led panelen gedacht, en ben je benieuwd of je ze in de toekomst misschien aan je huis kunt toevoegen? Lees dan verder om te ontdekken of led panelen echt de beste keuze voor jou zijn.

Wat voor interieur heb je?

Led panelen hebben een bepaalde uitstraling. Door de strakke vorm en de neutrale kleuren (vaak zijn de randen wit of zilver) komen deze lampen het beste tot hun recht in kamers met een moderne inrichting. Deze lampen staan bijvoorbeeld in keukens met een Scandinavische look zeer mooi.

Waar wil je de verlichting ophangen?

Het voordeel van led panelen is dat ze vaak klein zijn (led panelen 30×30 cm en led panelen 60×60 cm zijn de meest gebruikelijke maten), maar toch een grote lichtopbrengst hebben. Hierdoor zijn deze lampen de ideale keuze voor ruimtes waar veel licht nodig is. In de keuken of het (thuis)kantoor passen led panelen dan ook zeer goed.

Bovendien zijn led panelen vaak stevig en goed bestand tegen (opspattend) water. Daarom zijn ze perfect voor ruimtes waarin veel temperatuurschommelingen zijn en er een hoge vochtigheidsgraad is. Als je dus op zoek bent naar lampen voor je garage of bijkeuken zijn led panelen ook een goede keuze.

Heb je weinig ruimte in de kamer waar je verlichting wilt ophangen?

In sommige ruimtes heb je geen ruimte om een grote lamp op te hangen en wil je dat de verlichting zo min mogelijk plek in beslag neemt. Led panelen, die je waarschijnlijk vast wel kent van kantoorpanden of scholen, kunnen makkelijk ingebouwd worden in systeemplafonds, maar kunnen ook bevestigd worden op een gipsplafond of betonnen plafond. Hierdoor zitten ze dicht op het plafond en steken ze niet of maar een heel klein stukje uit. Ze zijn dus geschikt voor kamers waar je maar weinig ruimte hebt voor verlichting.

Wat voor sfeer wil je creëren?

Verlichting kan een grote invloed hebben op de sfeer die er in een ruimte is. Met warme verlichting (2700K) wordt de sfeer gezellig, gemoedelijk en uitnodigend, terwijl koude verlichting (4000K tot 6500K) bijdraagt aan een meer zakelijke, gemotiveerde en productieve sfeer. Bovendien is koude verlichting perfect om alles goed te kunnen zien, handig als je bijvoorbeeld in de keuken aan het werk bent. Led panelen zijn beschikbaar in zowel een koude als een warme variant, waardoor je deze in zowel sfeervolle als productieve ruimtes kunt gebruiken. Welke kamer je ook wilt verlichten, led panelen komen altijd van pas.

Hoeveel waarde hecht je aan duurzaamheid?

Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid zijn led panelen een goede keuze. De lampen bevatten namelijk, zoals de naam eigenlijk al zegt, led verlichting. Led is een andere soort verlichting dan bijvoorbeeld gloei- en spaarlampen hebben. Dit soort verlichting is veel energiezuiniger. Doordat er dan ook minder stroom voor opgewekt hoeft te worden is dit een goede keuze voor het milieu.

Aan de hand van bovenstaande vragen kun je bepalen of led panelen een goede keuze voor je zijn. Heb je bijvoorbeeld een modern interieur, weinig ruimte of hecht je veel waarde aan het milieu? Dan is het kopen van led panelen het zeker waard.