Een lekkage aan het dak is enorm vervelend, omdat het voor veel schade kan zorgen. Het duurt vaak enige tijd voordat die schade zichtbaar is, waardoor er al veel schade kan zijn ontstaan. Daarnaast zijn de kosten van het repareren vaak erg hoog. Zodra een lekkage zichtbaar wordt na een regenbui moet je dan ook direct in actie komen en het dak zo snel mogelijk laten repareren, of dit nu om een nokvorsten reparatie gaat, of iets anders. Zit de lekkage in het dak, dan moet dat dak zo snel mogelijk gerepareerd worden, of eventueel vervangen door bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking. Het beste laat je dit doen door een professioneel dakdekkersbedrijf, zoals Groenhart Dakwerken, omdat het een gespecialiseerde klus is die, als het fout gaat, erg veel schade op kan leveren.

Zorg dat je snel reageert!

Vaak is het ook niet mogelijk om zelf de lekkage aan het dak te kunnen repareren. Voor het herstellen van zo’n lekkage moet je echter wel snel in actie komen. Voor je actie onderneemt, wil je natuurlijk graag weten wat het gaat kosten zodat je daar rekening mee kunt houden. Je kunt bij een lekkage dan ook het beste een offerte aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf zodat je kunt inschatten wat het ongeveer gaat kosten om dit te laten repareren. Daarnaast wordt toekomstige schade beter gedekt door een verzekeringsmaatschappij als het werk is uitgevoerd door een professional.

Als je last hebt van een lekkage, wacht dan niet te lang voor je hier stappen tegen onderneemt. Bel zo snel mogelijk een dakdekker, want een reparatie aan het dak kan niet te lang wachten, de schade zal dan namelijk alleen maar oplopen. Hoe langer je wacht hoe erger de lekkage wordt, en hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Als je te lang wacht kunnen bijvoorbeeld de dakbalken aangetast worden en daarnaast kunnen de dakplaten gaan rotten.

Achterhalen van de oorzaak

Bij een lekkage aan het dak is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Als het een gat in het dak betreft, dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. Het kan echter ook zo zijn dat al het regenwater naar één punt loopt en daar niet snel genoeg wegstroomt. Hierdoor kan het op die plek gaan lekken. Als dit het geval is moet er een afwatering gemaakt worden, zodat het water niet op één punt blijft. Andere veel voorkomende oorzaken van lekkages zijn een verstopte afvoer of dakgoot, verschoven dakpannen, maar ook kortsluiting en schimmels kunnen voor lekkages gaan zorgen.

Dak Onderhoud 

Om de kans te verkleinen dat je te maken krijgt met een lekkage kun je eens in de zoveel tijd dakonderhoud uit voeren. Hierdoor kunnen eventueel toekomstige problemen op tijd ontdekt worden. Ben je al te laat en heb je een lekkage? Ga dan als volgt te werk:

Vang het lekkende water op met emmers of andere bakken. Zorg daarnaast ook voor een eventueel tijdelijke reparatie aan het dak door bijvoorbeeld een zeil of doek van plastic boven de lekkage te spannen. 

Als de dak reparatie is uitgevoerd dan is het van belang dat je de rest van het dak ook laat controleren en dakonderhoud laat uitvoeren. Bij een pannendak ligt het iets anders. De kosten van het opsporen en repareren van daklekkages bij een dak met pannen is goedkoper en makkelijker, omdat de pannen vrij makkelijk van het dak af zijn te halen ,zodat gekeken kan worden waar de lekkage zich bevindt.