Vrijwel iedereen heeft het wel eens meegemaakt: plots valt overal in huis het licht uit, terwijl de lampen bij de buren wel nog branden. De conclusie is dan al snel getrokken: een kortsluiting. Een kortsluiting in huis is niet alleen even schrikken, maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarnaast is een kortsluiting schadelijk voor de aan het stroomnetwerk aangesloten elektrische apparaten. Bovendien kan het nog een behoorlijk karwei zijn om een kortsluiting te herstellen. Daarom geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen. Met deze drie tips maak je de kans op een kortsluiting in jouw huis een stuk kleiner.

Tip 1: controleer (de isolatie rondom) draden en kabels

Is de stroom zomaar uitgevallen, zonder duidelijke oorzaak? Dan kan dit het gevolg zijn van versleten isolatie rondom draden of kabels die elektriciteit geleiden. We staan er lang niet altijd bij stil, maar ook draden en kabels hebben niet het eeuwige leven. Eens in de zoveel tijd dienen zij zodoende vervangen te worden. De bedrading kan behalve versleten ook beschadigd zijn. Verkeerd gebruik kan schade aan draden toebrengen, maar het komt ook voor dat knaagdieren de isolatie rondom de draden stukbijten. Bovendien kunnen de draden of kabels simpelweg verouderd zijn, waardoor zij niet meer voldoen aan de eisen van moderne elektrische apparatuur. Idealiter, merk je dergelijke problemen op voordat het tot een kortsluiting komt. Controleer dus eens in de zoveel tijd alle draden en kabels waar elektriciteit doorheen loopt of laat dit doen door een professional. Is een draad of kabel aan vervanging toe? Kijk dan in de webwinkel van Elektrobode. Hier vind je een compleet aanbod van niet alleen alle denkbare draden en kabels, maar ook van alle overige materialen voor het aanleggen, regelen en repareren van een elektriciteitsnetwerk in huis. Hierbij kan je denken aan zowel bijvoorbeeld groepenkasten en zekeringen als uiteenlopende gereedschappen.

Tip 2: installeer een zekeringautomaat in je groepenkast

Zekeringen worden in een elektriciteitsnetwerk geplaatst om de elektriciteitsstroom snel te kunnen onderbreken. Dit gebeurt wanneer de spanning op een elektriciteitsnetwerk de normale niveaus te boven gaat. Op deze manier wordt voorkomen dat kabels of draden oververhit raken en een brand ontstaat. De meeste groepenkasten zijn al standaard uitgerust met zekeringen, maar niet altijd met een zekeringautomaat. Het nadeel van een zekering is dat deze vervangen moet worden wanneer zij ‘springt’. Een zekeringautomaat, ook wel (installatie)automaat of maximumschakelaar genoemd, zet je daarentegen simpelweg weer ‘aan’. Een ander voordeel van een zekeringautomaat is dat elke automaat past bij elk elektriciteitsnetwerk. Dit geldt daarentegen niet voor zekeringen. Breng je een zekering aan in groepenkasten dan moet je erop letten dat de ampère van de zekering niet te hoog is. Is deze wel te hoog, dan kan namelijk alsnog oververhitting of zelfs brand ontstaan.

Tip 3: laat specialistisch werk aan elektriciens over

Als (ervaren) klusser kan je aardig wat werk aan je elektriciteitsnetwerk zelf verrichten, maar neem hierin geen risico’s. Pas bijvoorbeeld nooit zelf stekkers van apparaten aan. Het is uiteraard ergerlijk wanneer de stekker van een modern of in het buitenland aangeschaft apparaat niet past in een (verouderde) contactdoos, maar alleen een elektricien kan de stekker van een elektrisch apparaat aanpassen. Een contactdoos vervangen daarentegen kan menig klusser wél zelf, maar doe ook dit alleen wanneer je zeker bent van je zaak.