Laat de regen jouw klussen niet verpesten!

Het moet je maar overkomen. Je hebt speciaal vakantie genomen om die ene klus te klaren die al zo lang ligt te wachten. Je moet buiten werken, in de bodem graven, de gevel schilderen of een tuinhuis bouwen. En daar is de regen. Regen is natuurlijk niet te voorspellen, maar we kunnen het in ons landje wel verwachten. Klussen tijdens de regen is écht niet leuk. Je kunt het een paar uur volhouden, maar dan houdt het op. Ook de fervente buitenwerkers zouden hier afhaken. Maar geen nood: er zijn een aantal praktische oplossingen om klussen tijdens de regen toch te kunnen klaren. We helpen jou graag op weg met de volgende tips.

Verbouwen tijdens de regen

Verbouwen tijdens de regen kan perfect tot op zekere hoogte. Praktisch alles wat volledig binnen uit te voeren is (bijvoorbeeld vloeren uitbreken of muren afkappen), kan perfect gebeuren. Heb je bijvoorbeeld een container te vullen met bouwafval, plan dit dan goed op voorhand. Verzamel eerst zoveel mogelijk je afval vooraleer de container bij jou te laten plaatsen. Moet je veel binnen en buiten lopen, leg dan zeilen, matten, karton of roosters op de grond. Dit is veiliger en vermijdt dat je veel vuil in huis brengt. Vraag eventueel hulp van vrienden, vul de container dan zo snel mogelijk en laat deze terug weghalen. Zo is de klus snel geklaard en heb je een minimum last van de regen. Dakwerken zijn bij regen echter een heus probleem. Begint het te regenen tijdens de werken, span dan een groot zeil over je dak en wacht tot de regen over is. Het is gewoon onaanvaardbaar dat je waterschade oploopt in de onderliggende kamers. Plan bij voorbaat een aantal andere klussen die je wél bij regenweer kunt doen. Zo zijn je vakantiedagen toch niet voor niets opgenomen.

Schilderen tijdens de regen

Niets is zo vervelend als te moeten schilderen tijdens de regen. Span een zeil of maak een overkapping voor de plaats waar je moet schilderen. Gaat het om een muur of ramen en deuren? Maak het zeil dan goed vast aan de muur (met tape of een extra lat) zodat je geen regen krijgt via de ruimte tussen het zeil en de muur. Laat vooral de verf goed drogen vooraleer je een volgende laag aanbrengt. Bij regenweer duurt dit namelijk langer dan bij droge weersomstandigheden. Plan bijvoorbeeld kleine klusjes tussendoor zodat je niet hoeft te staan ‘wachten’.

Klussen in de tuin als het regent

Heb je een werkje te doen op een afgelegen plaats? Denk bijvoorbeeld aan een verstopte leiding in de tuin, het tuinhuis schilderen of een schutting plaatsen. Span dan een groot zeil over de plaats waar je komt te werken. Er bestaan handige zeilen die je op een paar poten kunt opzetten en die je strak kunt aanspannen aan bijvoorbeeld bomen of je gevel. Neem ze ruim genoeg zodat je ook je werkmateriaal eronder kwijt kunt.

We zitten nu eenmaal in een regenachtig land. Verbouwen tijdens de regen hoort er dan ook bij. Plan goed, wees creatief met je tijd en vraag hulp aan vrienden. Zo kom je al een heel eind verder, zelfs op regendagen.