Zelf een inloopkast maken

Als je in huis kastruimte te kort komt, is het zelf bouwen van een inloopkast een goede overweging. Het niet kunnen opbergen van kleding op een overzichtelijke manier, is een veel voorkomende frustratie van huis-eigenaren. Je kan een kledingkast kopen, echter is het toevoegen van een inloopkast een waardeverhogende investering in een woning, mits er uiteraard voldoende ruimte is om dit plan te realiseren. Als je echt de waarde van je huis wilt verbeteren is een luxe inloopkast in de grote slaapkamer een goede optie. Het bouwen van een inloopkast lijkt misschien een complex project, maar als je je richt op één element tegelijk, zul je verrast zijn over het gemak waarmee je een dergelijke inloopkast toevoegt aan je woning. Een inloopkast maken is makkelijker dan men vaak denkt.

inloopkast maken

Een inloopkast maken in de juiste ruimte

Ie er een logeerkamer in huis? Dan kan deze kamer eventueel gebruikt worden voor het ombouwen van de ruimte tot inloopkast. Tevens is het mogelijk om een nis toe te voegen aan de bestaande slaapkamer. Ook kan er een frame om een bestaande muur worden geplaatst. Zodra dit frame wordt afgesloten met een deur heb je een inloopkast! Zelf een inloopkast maken bied je de mogelijkheid om de kast exact naar wens vorm te geven. Bekijk de plattegrond van je woning en richt je vooral op de ruimten in of naast de huidige slaapkamers. Bij het bekijken van de plattegrond van de woning is het belangrijk om in de gaten te houden of er sprake is van dragende muren die eventueel moeten worden aangepast om de nieuwe kast te bouwen. In dat geval is het advies van een erkende aannemer zeker geen overbodige luxe. Denk ook na over de eventuele deur van de inloopkast. Zorg voor een deur die goed past bij het huidige interieur, om de kast bij het huis te laten passen. Franse deuren geven een inloopkast een luxe uitstraling en bieden vaak de mogelijkheid tot extra ventilatie van de kast.

Zelf een inloopkast maken met voldoende opbergruimte

Als je eenmaal hebt gekozen voor de juiste plek en ruimte van de nieuwe inllopkast is het tijd om na te denken over de aard van de opslag die je wilt inbouwen. Het is handig om een aantal stangen aan te brengen op de juiste hoogte. Hieraan kunnen hangers met kleding hangen. Ga je zelf een inloopkast maken voor meerdere personen? Dan is het handig om de kast op te splitsen in twee zones voor kleding. Overweeg ingebouwde planken waarop zwaardere kledingstukken zoals jeans en truien kunnen worden neergelegd. Lades kunnen worden gebruikt voor ondergoed, sokken en accessoires. Vaak is het handig om bijvoorbeeld een aantal lage zelfbouw-ladekasten in de inloopkast te plaatsen. Tevens kan er worden gedacht aan schuine planken of een ander opbergsysteem voor schoenen. Zelf een inloopkast maken wordt eenvoudiger als er vantevoren goed is nagedacht over de opbergmogelijkheden in de kast.

een inloopkast maken

Verlichting en ventilatie in de inloopkast maken

Ga je zelf een inloopkast maken? Vergeet bij het plannen van het project dan niet om te denken aan de verlichting en ventilatie! Een inloopkast maken is alleen succesvol als de kast uiteindelijk ook goed bevalt. In een grote kast met een luxe uitstraling kan bijvoorbeeld een kroonluchter mooi staan. Maar ook praktische verlichting zoals een daglicht-lamp of TL-verlichting zijn zeer doeltreffend. Een inloopkast maken zonder goede ventilatie is ondenkbaar. Denk aan ventilatiemogelijkheden in de deuren, middels een badkamer-rooster of een klein raam in de kast. Zo geeft een inloopkast maken een goed resultaat!