Ondanks dat de lente een seizoen is waarin veel mensen in de tuin aan de slag gaan, gelden er voor sommige klusjes geen seizoenen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een houten poort. Elk jaar beantwoord houten poorten specialist Old Britain honderden vragen. In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over houten poorten op een rij gezet.

1. Hoe weet ik of een houtsoort geschikt is om een poort van de maken
Doordat een poort blootgesteld word aan weer en wind, vocht en verschillen in temperatuur, krijgt deze het hard te verduren. Hout is uitermate geschikt om deze beproevingen te doorstaan, mits je een houtsoort kiest die de juiste eigenschappen heeft op het gebied van duurzaamheid.

Voor het gedeelte van de poort wat boven de grond uit komt en voor steunpalen van hout, zonder rechtstreeks grondcontact worden duurzaamheidsklasse I, II of III geadviseerd.

Voor steunpalen van hout die wel direct in de grond zitten en waarbij het risico op aantasting door schimmels aanwezig is, raadt het houtinformatiecentrum soorten hout van duurzaamheidsklasse I aan zoals onder andere okan, bilinga of tatajuba of verduurzaamde naaldhoutsoorten.

Houtsoorten worden onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen die ze van nature hebben, waarbij I staat voor zeer duurzaam en V staat voor niet duurzaam.

2. Welke houtsoorten komen in aanmerking voor een poort?
Er zijn veel soorten hout die allemaal een unieke combinatie van kleur en houdtekening hebben en geschikt zijn voor het maken van een poort. De houtsoorten zijn in veel gevallen verkijgbaar met FSC- en/of PEFC-ecolabel.

Voor de liefhebbers van hardhout is er keuze uit van nature voldoende duurzame houtsoorten zoals onder andere afrormosia, basralocus, itauba, mebau, sapelli en tola.

Ook de houtsoorten western red cedar en Europees eikenhout zijn van nature duurzaam genoeg om geschikt te zijn voor poorttoepassingen.

Als de voorkeur uitgaat naar naaldhoutsoorten, dan is het noodzakelijk om vooraf een vakkundige verduurzaming toe te passen. Door soorten naaldhout met een lage duurzaamheid van nature zoals grenen, vuren of oregon te verduurzamen met bijvoorbeeld een hittebehandeling, gaat de duurzaamheid omhoog.


Extra tips:
– Als je kiest voor Afrikaans padoek, ga dan voor hout dat vakkundig gedroogd is en waarvan het vochtgehalte ongeveer 18 tot 20% is.
– Als je gaat voor ipé, kies dan voor rechtdradig ipé waarbij de houtvaten in de lengterichting zichtbaar recht lopen, deze variant blijft in zeer vochtige omstandigheden decennia lang in goede conditie.

3. Waar dien ik rekening mee te houden bij plaatsing?
Gebruik roestvrijstalen schroeven en overig beslag. IJzeren, verzinkt of stalen beslag zorgen voor lastig te verwijderen verkleuringen in de poort, let wel; de meeste hardhoutsoorten hebben voorgeboorde schroefgaten nodig.

4. Waarop moet ik letten bij de plaatsing?
Gebruik steeds roestvrijstalen schroeven en beslag. IJzeren beslag en schroeven corroderen en zorgen voor zeer lastig te verwijderen verkleuringen in het hout. Bij de meeste hardhoutsoorten is het nodig om eerst voorgeboorde schroefgaten te maken alvorens te gaan schroeven.

5. Wat is er nodig qua onderhoud?
Voor vergrijsd hout is geen onderhoud nodig. Mocht je toch echt aan de slag willen gaan met de hogedrukreiniger, doe het dan voorzichtig en gebruik de milde waterstraal. Een te harde straal kan het houtoppervlak mogelijk beschadigen.