Een houten schutting moet goed onderhouden worden. Hoe je een houten schutting het best kunt onderhouden, is afhankelijk van de houtsoort waar de erfafscheiding van gemaakt is. In dit artikel lees je meer over het onderhouden van houten schuttingen. Zo lees je per houtsoort niet alleen of de schutting veel of weinig onderhoud nodig heeft, maar ook op welke manier je de schutting het beste kunt onderhouden.

Een schutting van vurenhout

Een schutting van vurenhout heeft veel onderhoud nodig, zeker als de schutting niet geïmpregneerd is. Je kunt een schutting van vurenhout het beste onderhouden door de schutting schoon te maken en vervolgens te behandelen met olie of beits. Heeft de schutting een flinke onderhoudsbeurt nodig, dan is beits de beste keuze. Heeft de schutting gewoon een kleine opfrisbeurt nodig, dan kun je ook olie gebruiken.

Een schutting van grenenhout

Net zoals een schutting van vurenhout, heeft een schutting van grenenhout ook veel onderhoud nodig. Een geïmpregneerde schutting hoeft minder vaak onderhouden te worden, maar heeft alsnog wel frequent onderhoud nodig. Maak de grenenhouten schutting schoon met water en een harde borstel, laat de schutting drogen en behandel de schutting vervolgens met olie of beits. Olie gebruik je voor de kleinere onderhoudsbeurt, beits voor de grote beurt.

Een schutting van Europees hardhout

Een schutting van Europees hardhout kan gemaakt zijn van eikenhout, maar ook van kastanjehout of beukenhout. Een schutting van Europees hardhout heeft een lange levensduur, maar dan moet het hout wel regelmatig onderhouden worden. Je kunt Europees hardhout het beste behandelen door gebruik te maken van een goede beits of een kwalitatief hoogwaardige vernis. Investeer liever in een goed product, want goede beits en goede vernis beschermen jouw schutting veel beter tegen de invloeden van het weer. Denk hierbij aan regen, maar ook aan de zonnestralen die het hout van de schutting verkleuren.

Een schutting van tropisch hardhout

Tropisch hardhout is de verzamelnaam voor tropische houtsoorten zoals bankirai en azobe. Net zoals Europees hardhout, heeft tropisch hardhout een lange levensduur. Dit wil echter niet zeggen dat je het hout helemaal niet hoeft te onderhouden, want ook bij deze sterke houtsoort is goed onderhoud erg belangrijk. Je onderhoudt tropisch hardhout het beste met een goede olie. Olie voorkomt niet alleen dat de schutting uitdroogt en lelijk wordt, maar zorgt er bovendien voor dat het vrij rode hardhout de originele kleur behoudt. Zeker de delen van de schutting die in de zon staan, moeten goed met olie onderhouden worden. Deze delen kunnen namelijk sneller in kleur vervagen, door de felle stralen van de zon.

Goed om te weten: hardhout hoeft minder vaak onderhouden te worden dan zachte houtsoorten als vurenhout en grenenhout. Onderhoud je jouw schutting van Europees hardhout of tropisch hardhout eens in de zoveel jaar, dan is dit eigenlijk wel voldoende.