Een vloer kan een kamer maken of breken. Ben je toe aan wat nieuws? Dan is een laminaatvloer altijd een goede en voordelige optie. Door de vloer zelf te leggen bespaar je daarnaast een hoop kosten. Moeilijk? Helemaal niet! Lees snel verder, want wij leggen je precies uit hoe je zelf een laminaatvloer legt. 

Een laminaatvloer heb je in allerlei soorten en prijscategorieën. Wil je een vloer leggen in een kamer waar je niet zo vaak komt of simpelweg niet zoveel geld uitgeven aan een nieuwe vloer? Dan is laminaat een goede optie die erg voordelig te verkrijgen is. Wanneer je het leggen van de vloer uitbesteed, kunnen de kosten echter zomaar verdubbelen. Zonde, want een laminaatvloer leggen is hartstikke simpel en iedereen kan het. Ja, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Zeker met ons stappenplan die zelfs geschikt is voor laminaat-dummies!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je daadwerkelijk je handen uit de mouwen steekt, is het belangrijk om een goede voorbereidingen te plegen. 

  • Controleer of je vloer overal waterpas is 
  • Kies een laminaat dat past bij jouw wensen, gebruiksintensiteit, ondervloer en ruimte
  • Kies een ondervloer die past bij jouw wensen op het gebied van isolatie en egalisatie
  • Laat het laminaat 24 uur in de verpakking rusten in de kamer waar je het gaat leggen

Dit heb je nodig

Voor het leggen van een laminaatvloer heb je gereedschap nodig. Sommige apparaten zul je waarschijnlijk niet in huis hebben als je nog niet eerder een laminaatvloer hebt gelegd. Gelukkig kun je deze benodigdheden aanschaffen voor een redelijke lage prijs. Nog beter is om deze apparaten te lenen aangezien je het waarschijnlijk eenmalig gebruikt. Soms kan je apparatuur zelfs huren en ben je op deze manier nog steeds een stuk voordeliger uit dan wanneer je de vloer laat leggen door een klusjesman.

Gereedschap:

  • Decoupeerzaag
  • Laminaatsnijder
  • Koevoet
  • Klauwhamer
  • Rolmeter
  • Profielmal
  • afstandsblokjes

Stap 1: Leg de ondervloer

Een ondervloer zorgt voor een betere isolatie, geluidsdemping en waar nodig egalisatie van je vloer. Check dus altijd eerst je vloer om te weten welke ondervloer je nodig hebt. Het leggen van de ondervloer is vervolgens erg simpel. Deze koop je in platen en leg je simpelweg naast elkaar op de vloer tot deze helemaal belegd is. Eventueel snij je de randen en hoeken bij om deze passend te maken.

zelf Laminaatvloer leggen

Stap 2: Leg de eerste rij laminaat 

Het leggen van een laminaatvloer begint in een hoek van de kamer. De eerste plank leg je met de groefplank naar je toe. Bekijk vervolgens de instructies van de fabrikant van het laminaat om te zien hoe je de tweede plak aan de eerste plank vast klikt. Zo maak je een lange rij tot de muur. Met de laminaatsnijder zaag je het laatste stuk laminaat op maat. Leg vervolgens een afstandsblokje tussen het laminaat in de muur. Door hitte kan de vloer gaan uitzetten en het afstandsblokje voorkomt dat deze vervolgens gaat opbollen. 

Stap 3: Leg de rest van de vloer

De tweede rij klik je in de eerste rij. Deze begin je met het stuk dat je over houdt van de eerste rij. Zo zorg je voor een mooie verspringing in de vloer en hou je minder laminaat over aan het eind van de klus. Je kunt eventueel een hamer gebruiken om de planken van de tweede rij voorzichtig in de eerste rij te tikken. Ga zo door tot je alle rijen gelegd hebt en leg bij elke rij een afstandsblokje tussen het laminaat en de muur.

Laminaatvloer leggen

Stap 4: Leg de (lastige)hoeken

Een kamer is meestal niet helemaal recht. Daarom zal je soms een stuk laminaat op maat moeten zagen om perfect in de hoek te passen. Hiervoor kun je een profielmal gebruiken. Deze leg je tegen de hoek aan en vormt zich helemaal naar de hoek, hoe ingewikkeld de vorm ook is. Door deze vervolgens op de laminaatplank te leggen kun je de hoek precies uittekenen. Vervolgens zaag je deze passend met een decoupeerzaag. Vergeet ook bij deze planken niet om een afstandsblokje te plaatsen. 

Stap 5: Leidingen omzeilen

Heb je een leiding of verwarmingsbuis tegen de muur waar je een plank tegenaan wil leggen? Dan zal de laminaatplank daar niet recht tegenaan passen. Ook dit kun je oplossen door een profielmal te gebruiken. Teken de vorm weer in de plank en zaag dit stuk af met een decoupeerzaag. Voor dit klusje kun je ook een rolmaat gebruik om een inkeping te zagen, maar dit zal een minder precies resultaat opleveren. Ook tussen de leiding en de laminaatplank is het belangrijk om afstand te bewaren. Om ongelukken te voorkomen, leg je dus ook hier een afstandsblokje tussen. 

Laminaatvloer leggen

Zoals je kan lezen, is het leggen van een laminaatvloer zo moeilijk nog niet. Met de juiste materialen, en een goede voorbereiding kan iedereen dit klusje klaren!