Ga je je vloer vervangen? Dan is het goed om ook vloerrenovatie te overwegen. In woningen die ouder zijn dan 20 jaar is de vloerisolatie niet of slechts matig aanwezig. Je kunt dus grote stappen maken in het verbeteren van de isolatie van je woning. Bovendien levert vloerrenovatie het mooiste resultaat op én een vloer die weer tientallen jaren meekan.

Vloerisolatie boven of onder de vloer

Bij het renoveren van de vloer kies je vrijwel altijd voor vloerisolatie. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Het mooist is als je de vloerisolatie onder de vloer kunt plaatsen. Heb je een kruipruimte met voldoende ruimte, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Soms lukt het echter niet om van onderaf te isoleren. Dan kies je voor een isolerende laag bovenop je ondervloer. Houd er rekening mee dat de vloer als geheel dan enkele centimeters hoger komt te liggen.

Een nieuwe ondervloer

Als je je vloer toch gaat verwijderen, kun je mooi kijken naar de ondervloer. Heb je een betonnen ondervloer? Dan controleer je goed op betonrot en scheuren. Heb je een houten vloer, dan let je op houtrot en zwakke plekken. In veel gevallen zal een houten ondervloer worden vervangen voor een betonnen ondervloer. In dat geval wordt de kruipruimte meestal dichtgestort met (schuim)beton. Denk erom dat je leidingwerk, als je dit doet, vervangen moet worden zodat het nieuw is wanneer het in beton wordt gestort. Hoeft de ondervloer niet vervangen te worden, dan is dit wel het ideale moment om de ondervloer een opknapbeurt te geven.

Welke vloer kies je?

Bij het renoveren van de vloer kies je ook een nieuwe bovenvloer. Dit is de vloer die je in de praktijk gaat gebruiken. Veel mensen kiezen voor PVC, maar dat is zeker niet de enige optie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie gietvloer? Een gietvloer kan meteen op de ondervloer gegoten worden, maar kan ook heel goed gecombineerd worden met vloerverwarming. Een gietvloer is glad en gelijkmatig, is vrijwel niet te beschadigen en heeft een levensduur van gemiddeld 20-25 jaar. Naast PVC en gietvloeren zijn er ook nog diverse vloeren met een minder lange levensduur, zoals kliklaminaat.

Vloerverwarming

Vloerrenovatie is vaak een groot project. Je vervangt de hele vloer en soms ook de ondervloer. Het is een goed moment om eens na te denken over vloerverwarming. Met name op de begane grond wordt vloerverwarming veel toegepast. Vloerverwarming is heel prettig en omdat de voeten verwarmd worden voelt de kamer al snel comfortabel aan. Daardoor hoef je ook minder te stoken en dat bespaart stookkosten. Het aanleggen van vloerverwarming levert dus energiebesparing op. Wel moet je huis dan al voldoende geïsoleerd zijn, want anders is vloerverwarming niet voldoende om de ruimte warm te houden in de winter. Met name goede kruipruimte-isolatie is een must als je vloerverwarming wilt.

Je vloer renoveren is een flinke klus. Het levert wel veel op, want een mooie vloer verhoogt het woongenot. Je interieur krijgt ook een heel nieuwe look met een nieuwe vloer. Wil je je vloer renoveren? Als je rekening houdt met de bovengenoemde punten wordt jouw nieuwe vloer een groot succes.