Je eigen badkamer verbouwen: de allerbeste tips voor het verbouwen van je badkamer

De beste manier om de badkamer te verbouwen zonder veel geld te moeten uitgeven aan een specialist die het voor u doet, is door dit zelf te doen. Er zijn heel wat manieren waarop je je badkamer een heel nieuwe uitstraling kunt geven – en dit kan je gerust zelf – maar toch is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten als je die uitdaging aangaat. Zelf je badkamer verbouwen gaat in elk geval gemakkelijker dankzij de volgende tips!

Zelf een bad of douche installeren..of misschien beide?

Kies je bij de verbouwing van je badkamer voor een bad of een douche? Baden zijn er in diverse vormen, groottes en uitwerkingen, en afhankelijk van de afmetingen van de badkamer kan je kiezen tussen vrijstaande baden, hoekbaden of ligbaden.

Plaatstaal baden zijn zwaar, maar natuurlijk ook stevig. Een acryl bad is dan weer voordeliger voor de portemonnee en verzekert een goede isolatie van de warmte, maar is ook gevoeliger voor beschadiging zoals krassen.

Een douche is de beste optie als je wil besparen op energie: een bad verbruikt haast twee keer zoveel warm water als een douche. Als je toch liever voor een bad kiest, zorg er dan voor dat het geïsoleerd is zodat de warmte behouden blijft. Kies ook best voor een bad dat niet te groot is, met andere woorden een bad dat groot genoeg is om comfortabel in te kunnen zitten zonder dat het teveel plaats inneemt. Hoe groter het bad immers is, hoe meer water het verbruikt!

Zorg voor een goede verluchting van de badkamer!

Verluchting is essentieel in de badkamer, en als dit nog niet aanwezig is dan is het ten zeerste aangeraden om zelf een goede verluchting te plaatsen. Vochtige ruimtes zijn immers de lievelingsplaats voor schimmels en vochtplekken, en ventilatie is dan ook belangrijk.

Er zijn over het algemeen twee soorten ventilatie: natuurlijke of mechanische. De natuurlijke gebeurt met behulp van roosters of ramen die geopend kunnen worden, mechanische verluchting berust dan weer op een elektrisch systeem om het vocht af te voeren. Maar waarom beide niet combineren?

Ook de verlichting draagt bij aan een nieuwe badkamer!

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in de kamer, en de badkamer is geen uitzondering. Er zijn heel wat verschillende soorten, maar in de badkamer is het belangrijk dat de lampen tegen vocht kunnen. Elektriciteit en vocht zijn immers geen goede combinatie! Het is daarom aangeraden om verlichting te kopen met een goede beschermingsklasse.

Daarbij kan je de badkamer onderverdelen in meerdere delen, met een andere beschermingsklasse per deel. Het is belangrijk je bij aankoop van verlichting goed te laten informeren over de mogelijkheden en vooral de veiligheid.

Een toilet met inbouwreservoir: zelf je toilet in elkaar zetten

Een toilet mag in een badkamer natuurlijk ook niet ontbreken, en een toilet met inbouwreservoir is ongetwijfeld de beste keuze. Een inbouwreservoir maakt het toilet compleet: het installeren van een dergelijk reservoir vraagt dan misschien wel wat werk, maar dat zou voor de doorsnee doe-het-zelver geen enkel probleem mogen zijn! Toiletten met inbouwreservoir zijn er ook van verschillende merken en formaten, en je laten informeren over welk ype je nodig hebt is dan ook belangrijk. Op tegeldepot.nl krijg je een groot gamma aan toiletten met inbouwreservoir aangeboden!