Zonnepanelen kunnen een verstandige en lucratieve investering zijn. Om zo’n hoog mogelijk rendement te behalen en te besparen op aanschafskosten, loont het om een duidelijk inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen die voor zonnepanelen worden berekend. Wanneer je vooraf voldoende op de hoogte bent van het financiële totaalplaatje en gedegen advies inwint om de kosten bovendien zoveel mogelijk te drukken, kunt u rekenen op een positief resultaat bij aanschaf van zonnepanelen, ook op de langere termijn.

zonnenpanelen prijzen

Inschatting van kosten

 

Een bevestiging van de voordelen in het plaatsen van zonnepanelen, is dat de kosten van zonnepanelen over de afgelopen jaren enorm zijn gedaald. Wanneer je kiest voor een gemiddeld tiental aan zonnepanelen, dan betaal je hiervoor zo’n € 4.700,-. Hierbij zijn de onkosten voor installatie en omvormer reeds meegerekend. Uiteraard hangt het van het jaarlijkse energieverbruik af, hoeveel zonnepanelen nodig zijn om deze benodigde hoeveelheid aan energie op te wekken. Afhankelijk van het aantal bewoners wordt de behoefte aan energie bepaald.

Voorbeelden in praktijk

Verbruik je in een tweemans huishouden rond de 3.500 Kilowattuur aan energie nodig, kies dan voor een zonnesysteem die rond de 4.000 Wp genereert. Vaak zit je dan al tegen de 16 zonnepanelen aan, waardoor je hogere aanschafskosten kunt verwachten dan wanneer je minder zou verbruiken. In een gezin van 5 personen zal meer energie nodig zijn om aan de jaarlijkse behoefte te voldoen. En gemiddeld energieverbruik loopt dan al gauw op tot zeker 5.300 kWh per jaar, waarvoor het zonnesysteem een vermogen van rond de 6.000 Wp moeten kunnen opwekken, door middel van zo’n 60 zonnepanelen te plaatsen. De prijs van aanschaf en installatie ligt dan al gauw boven de € 11.000.

zonnenpanelen vergelijken

Vergelijken van offertes

Om goed inzicht te krijgen in de kosten van zonnepanelen, is het verstandig. Op deze wijze kun je vooraf kosten vergelijken, inzichtelijk krijgen hoe de installatie in zijn werking gaat en een goede overweging maken om alsnog een goede besparing te maken. Laat je informeren over de verschillende typen zonnepanelen, het vermogen dat ze opwekken en wat de installatiekosten zijn. Zo leer je waar je op moet letten, wat aansluit bij je wensen en verwachtingen en voorkom je een onnodig dure aanschaf.

Deel aanschafskosten declareren

Om nog meer besparing te realiseren zijn tal van mogelijkheden interessant genoeg om je in te verdiepen. Ten eerste is het belangrijk te bekijken hoe de zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Het vermogen wat wordt opgewekt en de hellingshoek waarin de panelen zijn geplaatst, hebben allebei invloed op de opbrengt aan energie. Tevens kan het type zonnepaneel hierin verschil maken. De opbrengst bepaalt jaarlijks hoe snel je de aanschafskosten eruit haalt. Je bespaart immers op de energierekening. Voor particulieren is het bovendien mogelijk om 21% extra op de aanschafskosten te besparen, doordat de BTW hierop kan worden teruggevorderd bij de belasting. Ook bedrijven besparen via verschillende aftrekposten en de SDE+ subsidie. De investering kan bovendien vaak via aantrekkelijke leningen worden gefinancierd.

zonnepanelen

Bron: 123zonnepanelenvergelijken.nl