Zelf je slaapkamer verbouwen is een goed doe-het-zelf project. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt – misschien is dat wel een van de leukste dingen van doe-het-zelf-projecten. Hier hebben wij een klein overzicht gemaakt van de dingen die veel mensen aanpassen in een slaapkamer én op welke dingen je dan op moet letten.

Muren

Behang of verf vervangen is een klus die bijna iedereen wel kan. Het kan wat overweldigend lijken, maar geloof ons, het is niet zo moeilijk als het lijkt. Behang gaat er het gemakkelijkst af met een plamuurmes en eventueel, als het wat lastig loslaat, een spons met heet water waarin een beetje spiritus is opgelost. Behang verwijderen vinden kinderen trouwens ook vaak erg leuk. Vertel ze er alleen wel duidelijk bij dat het behang er alleen in déze kamer af mag…

Is het behang er eenmaal af, maak dan de muren goed schoon en droog.

Zat er verf op de muur? Maak dan ook de muren goed schoon en droog.

Wil je de nu kale muren behangen, dan kan dat bij de meeste soorten behang direct op de schone muur. Kijk hiervoor wel even op de verpakking van het behang, zwaardere behangsoorten hebben soms een voorbehandeling nodig. Voor een fris likje verf zorg je voor een goed dekkende grondverf, goed licht tijdens het schilderen (je krijgt spijt als je het ’s avonds bij slecht licht hebt gedaan, geloof ons), schilderstape en vloerbescherming.

Vloeren

Het is aan te raden om éérst de muren te schilderen en daarna de vloeren te vervangen. Zo hoef je je geen druk te maken over verfvlekken op je mooie nieuwe vloer.

Zorg verder voor een goede gelijkmatige ondervloer, en voorkom zo hobbels en bobbels in de vloer.

Meubels

Uiteraard is dit een groot onderdeel van het verbouwen: nieuwe meubels! Meer bijtijds, minder versleten of misschien is je smaak wel erg veranderd. Een erg belangrijk meubelstuk in de slaapkamer is natuurlijk het bed, of belangrijker: het matras. Zorg voor een goed matras en je zult heerlijk fris, fruitig en vrolijk wakker worden en dus meer plezier beleven aan de slaapkamer. Uiteindelijk is dat natuurlijk de belangrijkste functie van de ruimte. Een goedkoop matras hoeft overigens geen slecht matras te zijn, er zijn hele goede goedkope matrassen, en vergeet ook vooral het belang van de lattenbodem niet. Een goedkoop matras kan net zo goed liggen als een veel duurder matras door een goede lattenbodem. Let bij de aanschaf van een nieuw bed ook op de lighoogte ervan.