Kozijnen vervangen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden bij het uitzoeken van nieuwe kozijnen. Wij hebben 6 aandachtspunten voor je onder elkaar gezet.

nieuwe kozijnen

https://nl.pinterest.com/pin/332633122456415487/

 

  1. Wat wil je uitstralen?

Je hebt bij het kopen of vervangen van je kozijnen de keuze uit de materialen hout, kunststof of aluminium. Ben je op zoek naar een authentieke en warme uitstraling? Dan ga je voor hout. Ben je op zoek naar stoere kozijnen met een industriële look? Dan bieden aluminium kozijnen uitkomst. Kunststof kozijnen hebben als voordeel dat je ze de look kan meegeven die jij wilt. Zo worden er bijvoorbeeld kunststof kozijnen aangeboden met een houtlook.

 

  1. Hoeveel onderhoud wil je plegen?

Belangrijk om op te letten bij het aanschaffen van kozijnen is de mate van onderhoud die je wilt besteden aan je kozijnen. Kozijnen van hout hebben minimaal 1 keer in de 5 jaar een schilderbeurt nodig, terwijl je bij een kunststof of aluminium kozijn met een sopje er al voor zorgt dat ze netjes blijven.

 

  1. Hoelang moeten de kozijnen meegaan?

Een heel belangrijk punt waar je op moet letten is de levensduur van je nieuwe kozijnen. Kunststof en aluminium kozijnen hebben de langste levensduur, deze gaan tot wel 60 jaar mee. Houten kozijnen dienen na ongeveer 50 jaar vervangen te worden.

 

4 .Isolatie?

Vroeger stonden aluminium kozijnen bekend om hun slechte isolatie en was hout de winnaar op dit gebied. Tegenwoordig zijn, door gebruik te maken van nieuwe technieken, de verschillen nog minimaal. Laat je keuze hier dus niet teveel vanaf hangen. De echte winst is te behalen door de glassoort die je kiest.

 

  1. Dubbel- of isolatieglas?

Wil jij je woning graag lekker warm houden en besparen op de stookkosten? Dan zorg je ervoor dat je je kozijnen voorziet van tenminste dubbelglas, maar het liefst isolatieglas. Het mooie van investeren in isolatie, is dat je de kosten voor isolatie vrijwel altijd terugverdiend. Je gaat namelijk besparen op de stookkosten. Bekijk in onderstaand overzicht de meerprijs van isolatieglas.

 

Glassoort Meerprijs, inclusief btw, exclusief arbeidskosten U- waarde* (hoe lager, hoe beter)
Dubbel glas Standaard 2.7
HR € 5 per m2 glas 1,7 – 2,0
HR+ € 10 per m2 glas 1,3 – 1,6
HR++ € 15 per m2 glas 1,2
HR+++ € 55 per m2 glas 0,5 – 0,9

 

* Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie en hoe meer je gaat besparen op je energierekening. Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan kies je voor HR++ glas.

 

  1. Wat mag het kosten?

Misschien wel het belangrijkste punt waar je op wilt letten bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen is de prijs. De prijzen van kozijnen worden bepaald door het materiaal dat je kiest. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen de goedkoopste optie. Niet alleen door de aanschafprijs, maar ook vanwege de lage onderhoudskosten. Gemiddeld ben je het duurste uit wanneer je kiest voor kozijnen van hout, ook omdat er bij houten kozijnen onderhoudskosten komen kijken.