Laminaat en parket; het zijn twee termen die maar al te vaak door elkaar gebruikt worden, aangezien veel mensen niet goed weten dat ze wel degelijk verschillen vertonen. Beide zijn een goede optie voor wie op zoek is naar een eenvoudige, duurzame en stijlvolle vloer – maar weten op welke vlakken ze verschillen is niettemin belangrijk als je de beste keuze wil maken.

Een van de grootste verschillen die beide soorten vloeren vertonen is de manier waarop ze worden gelegd. Als je beroep doet op een specialist om dit te doen krijg je hoe dan ook kwaliteit, maar het kan zeker de moeite waard zijn om zelf te weten wat dat verschil nu precies is!

Laminaat versus parket

Laminaat en parket zaaien vaak verwarring omdat ze er eigenlijk een beetje hetzelfde uitzien. Toch verschillen ze nogal wat, vooral op het vlak van samenstelling. Parket is gemaakt uit hout, maar laminaat bestaat uit een kern van High Density Fibreboard of HDF, dat waterafstotend is. Bij deze laatste worden de planken afgewerkt met een soort van tekening op papier, waarover een doorzichtige toplaag gelegd wordt.

Laminaat wordt vaak versierd met uiteenlopende motieven, afhankelijk van de stijl van de woning en de voorkeur. In veel gevallen kiest men echter voor een houtmotief – en dat zorgt dan ook voor de verwarring met parket!

Het leggen van parket

Zoals vermeld bestaat parket uit hout, en het leggen ervan is dan ook relatief eenvoudig. De planken worden doorgaans volledig aan de ondergrond gelijmd, maar in sommige gevallen maakt men ook gebruik van een raamwerk structuur. Bij deze laatste methode wordt de houten vloer als het ware op dit raamwerk genageld. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een ondervloer die voor een betere bescherming, isolatie en demping van geluid zorgt.

Het leggen van laminaat

Laminaat wordt aan de andere kant niet gelijmd, maar zwevend geplaatst. De planken worden met andere woorden in elkaar geklikt. De ondervloer is hiervoor het beste relatief vlak, anders moet er een speciale ondervloer bijgemaakt worden. Op die manier worden onregelmatigheden goed weggewerkt en wordt contactgeluid vermeden. Het voordeel van een laminaatvloer is dat de plaatsing helemaal niet zo lang duurt, én dat er in geval van schade eenvoudig één enkele plank vervangen kan worden. Ten slotte kan laminaat zelfs als geheel meegenomen worden als men bijvoorbeeld verhuist!

Het leggen van laminaat of parket: een professionele aanpak vereist

Hoewel de verschillen tussen parket en laminaat nu duidelijk zijn, is het toch belangrijk het leggen ervan door een specialist te laten doen, zoals bijvoorbeeld Floorhouse. Op die manier ben je zeker van een duurzaam en mooi resultaat, en dat zal de look en feel van de ruimte natuurlijk alleen maar positief beïnvloeden!