Hij is terug van weggeweest: de zinken vuilnisemmer! Die grijze vuilnisemmer met een deksel en een hengsel, welke tot het begin van de jaren 70 het straatbeeld kleurde.

Ook vandaag de dag is de vuilnisemmer zink of niet,  in elke keuken een noodzakelijk kwaad. Alhoewel, dit hoeft het natuurlijk niet te zijn. Met een nostalgisch exemplaar, zoals deze zinken afvalemmer, voorzie je elke keuken van een nostalgisch (en stiekem heel hip) tintje. Ook in de rest van het huis of in de tuin is het een gewild decoratief item.

Nostalgie

De zinken vuilnisemmer is voor veel mensen een herkenning van vroeger. Het is de voorloper van de gewone plastic vuilniszak en de plastische afvalcontainer op wielen. De zinken vuilnisbak werd door de gemeente geleverd en door de stadsreinigsdienst weer opgehaald. Deze vuilnisemmer werd dus door iedere inwoner gebruikt. Met de komst van de plastic vuilniszak, moest de zinken vuilnisbak het veld ruimen en werd deze door iedereen afgedankt.

zinken vuilnisbak

De zinken vuilnisemmers van toen

De originele naam was “asemmers” omdat men er de asla van de kolenkachel in leegde. Er werd van alles in gepropt en hierdoor bleven er vaak afvalresten achter na het legen. Op warme dagen konden ze dan ook enorm stinken. Er werd van alles in gegooid en aangestampt. Het was toen wel mogelijk om de vuilnisemmer schoon te laten maken tegen betaling. Het voordeel was dat de zinken vuilnisbak niet roestte en eventueel gloeiend materiaal de emmer niet aantastte.

De zinken vuilnisemmers van nu

In de moderne keuken is deze originele afvalemmer aan een inhaalslag begonnen. De zinken vuilnisemmer wordt weer gebruikt. Het is handig om er een vuilniszak in te doen zodat de bak zelf niet zo gaat stinken. Een standaard vuilniszak past er precies in. Op deze manier worden de afvalbak en het gebruik van de vuilniszak gecombineerd.

Leuke doe het zelf ideeën

Tegenwoordig dient het afval te worden gescheiden en zou het een idee kunnen zijn om meerdere van deze vuilnisemmers naast elkaar te plaatsen en deze te voorzien van een lik verf met hierop de vermelding van welk afval waar in zou moeten worden gedaan.

De vuilnisemmer dient allang niet meer enkel zijn oorspronkelijke doel. De zinken emmer dient namelijk ook als planten- of bloemenbak of wordt zelfs verwerkt als terraskachel. Naast functionaliteit scoort de vuilnisemmer dus punten op het gebied van decoratie. Een zinken afvalemmer is bovendien veilig: als er gloeiend afval in wordt gedeponeerd dan is het de juiste vuilnisemmer zink smelt of brandt namelijk niet.

Aanschaf

De vuilnisemmer is van 100% zink gemaakt en hierdoor zeer stevig. Het is dus voor gebruik binnen en buiten. Als decoratie maar juist ook voor het verzamelen van afval zoals plastic of heet (metaal) afval. Een andere toepassing zou het bewaren van dierenvoeding kunnen zijn.

Om zo’n ouderwets exemplaar aan te schaffen en het huis of de tuin van dat landelijke en nostalgische tintje te voorzien, ben je op www.melkbusshop.nl aan het juiste adres. Je kunt er dan zelfs jouw plaatsnaam op laten zetten.