Bij het onderhoud van uw woning is het belangrijk om ook zeker het dakonderhoud niet te vergeten. Al is dat niet het eerste waar we bij onderhoud aan denken, een goed dak boven ons hoofd is van levensbelang. Ongemerkt kunnen er versleten plekken in de dakbedekking ontstaan wat we op het eerste gezicht niet merken. Kapotte of verschoven dakpannen kunnen op termijn zorgen voor lekkage of waterschade. Niets is vervelender dan onverwachts een grote vochtplek op de muur te ontdekken. Een kapot dak kan leiden tot gedeeltelijke renovatie van de dakpannen. Als de staat van het gehele dak slecht is zal de dakdekker kiezen voor de optie nieuwe dakpannen leggen. Maar hoe weten we of ons dak ons nog voldoende beschermd tegen alle weersomstandigheden?

Dakonderhoud

Allereerst kunnen we zelf het een en ander ondernemen om ervoor te zorgen dat we vervelende situaties een stap voor zijn. Door regelmatig aandacht te besteden aan het dakonderhoud houdt u uw dak up-to-date. Zo kunt u zelf eens in de zoveel tijd de dakgoten ontdoen van bladeren en vuil. Zeker in de herfstperiode wanneer er veel blad valt is het raadzaam om dit bij te houden. Door regelmatig het teveel aan mos en alg van uw dakpannen te verwijderen voorkomt u dat het zuur, wat het mos uitscheidt, uw dak niet aantast. Mocht u er niets voor voelen om zelf het dak op te gaan dan kunt u dit altijd laten doen. Bij Dakdekkersamersfoort.nl heeft u snel een dakdekker gevonden die het dakonderhoud voor u regelt. Dit is tevens een mooie aangelegenheid om u dakpannen goed te laten controleren op zwakke plekken. Als scheuren en barsten tijdig herkent worden is de kans op lekkage of waterschade minimaal.

nieuwe dakpannen

Nieuwe dakpannen

Mocht de dakdekker ontdekt hebben dat uw dak inderdaad toe is aan een gedeeltelijke of gehele renovatie dan is dit een minder grote klus dan u waarschijnlijk denkt. In sommige gevallen hoeft er maar een klein stuk van het dak voorzien te worden van nieuwe dakpannen. Bij een gehele renovatie kunt u kiezen uit verschillende soorten nieuwe dakpannen. Afhankelijk van uw persoonlijke smaak en interieur zijn er diverse mogelijkheden. Nieuwe dakpannen leggen hoeft helemaal niet vervelend voor u te zijn. Ook bij de aankoop van een ander huis is het belangrijk om goed te kijken naar de staat van het dak. Heeft de vorige bewoner aandacht besteed aan het dakonderhoud of is het tijd voor nieuwe dakpannen leggen?

Soorten dakpannen

In Nederland zijn de meeste daken voorzien van dakpannen. De twee meest gebruikte soorten zijn de betonnen dakpannen en de keramische variant. Beiden hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen alle weersinvloeden. Betonnen dakpannen worden in een mal gegoten en vervolgens laat men deze nieuwe dakpannen uitharden. Daarna worden deze afgewerkt met een kleurcoating die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Deze nieuwe dakpannen zijn maatvast, dat wil zeggen ze krimpen niet en zetten niet uit bij temperatuurverschillen. Keramische dakpannen zijn gemaakt uit klei. De klei wordt in mallen geperst en vervolgens wordt het gebakken in de oven. Een ingebakken glazuurlaag zorgt voor een optimale bescherming tegen algen en mos. Het vuil glijdt als het ware van uw nieuwe dakpannen af. Dit scheelt u tijd bij het dakonderhoud, alleen de goten nog controleren op vuil en u bent klaar!