Eisen aan veiligheidsschoenen

Goede werkschoenen zijn belangrijk in de bouw, of op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om altijd met speciale veiligheidsschoenen te werken omdat een ongeluk vaak in een klein hoekje zit. Veiligheidsschoenen moeten aan verschillende eisen voldoen voordat ze als veiligheidsschoen geclassificeerd mogen worden. In dit artikel leggen we in het kort uit welke eisen dat zijn.

Eisen

Het verschilt per werkplek en sector aan welke eisen de schoen moet voldoen. Daarom zijn er verschillende normeringen, die aangeven welke eigenschappen de schoen heeft. Iedere professionele veiligheidsschoen moet een beschermende neus hebben van staal of verhard plastic. Daarbij zijn er schoenen met een verharde (tussen)zool, die je voet beschermen wanneer je op scherpe objecten gaat staan.

Veiligheidsnormering

Veiligheidsschoenen worden aangeduid met de veiligheidsnorm ‘S’. De ‘s’ staat voor ‘safety’. Er zijn zeven veiligheidsnormen: SB, S1, S1P, S2, S3, S4, en S5. De normering S3 is de meest gangbare. Deze normering geeft aan dat de schoen getest is voor professioneel gebruik, een beschermende neus heeft, antistatische eigenschappen, energie-absorberende en gesloten hak, een antiperforatiezool en -tussenzool, en waterafstotend bovenmateriaal.

Overzicht van normeringen

SB – Safety Base: de schoen heeft een beschermende neus en biedt bescherming tegen vallende voorwerpen.
S1 – Hetzelfde als SB, en een antistatische zool, gesloten hiel en energie-absorberende hak.
S1P – Hetzelfde als S1, en een stalen of kunststof tussenzool.
S2 – Hetzelfde als S1 met waterafstotend bovenmateriaal.
S3 – Hetzelfde als S2 met een stalen of kunststof tussenzool.
S4 – Veiligheidslaarzen van kunststof of rubber met dezelfde eigenschappen als S2
S5 – Hetzelfde als S4 met een stalen of kunststof tussenzool.

Zool

Het belangrijkste deel van de schoen is de loopzool. De zool dient een bepaald profieloppervlak te hebben, een bepaalde profieldiepte en dikte tussen het profiel, en oliebestendig te zijn. Alle veiligheidsschoenen die een S-classificatie hebben, voldoen aan deze eisen.