Een tuinhuis verleent zich ideaal om meer berg- of leefruimte te creëren, en veel mensen maken er dan ook gebruik van. Natuurlijk moet u zelfs bij de aankoop van een gewoon tuinhuis met bepaalde zaken rekening houden. De volgende tips helpen u het beste uit uw tuinhuisje te halen, zowel bij de aankoop als bij de opbouw!

1. De afmetingen van het tuinhuis

Op voorhand bedenken welke afmetingen het tuinhuis met hebben is de beste manier om problemen te vermijden. Zo kunt u inschatten hoeveel ruimte precies nodig is voor de constructie, en wat de minimum of maximum grootte mag zijn. De maat die u kiest is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is in de tuin!

2. Welk model tuinhuis?

Welk model u kiest hangt natuurlijk volledig af van uw smaak. Natuurlijk is het ook belangrijk dat het tuinhuis praktisch is. Waarvoor wilt u het tuinhuis gebruiken: om spullen in op te bergen of om er een leefplaats van te maken? Afhankelijk daarvan is er nood aan bepaalde voorzieningen,zoals een gewoon ventilatieraam, of dubbele deuren met extra glas en ramen voor meer lichtinval.

3. De nodige vergunningen

Ook is het belangrijk om op voorhand te informeren bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft voor een tuinhuis. Dit is doorgaans afhankelijk van:

– de afmetingen van het tuinhuis
– de hoogte van het tuinhuis
– de plaats van het tuinhuis

4. De funderingen

Geen enkele constructie kan blijven staan zonder stevige fundering, en dat is bij een tuinhuis natuurlijk niet anders. Deze fundering moet hoe dan ook waterpas zijn. Daarbij zet u het tuinhuisje best op een harde ondergrond, bijvoorbeeld in de vorm van aangestampte grond met tegels. Bij grotere, zwaardere tuinhuizen is een betonnen ondergrond dan weer veiliger.

5. De ventilatie van het tuinhuisje

Net zoals bij de woning is ventilatie bij een tuinhuis essentieel om er wat meer comfort te creëren. Maar ook voor de levensduur van het huisje zelf is dit belangrijk! Zo voorkomt het muffe geurtjes en zorgt het ervoor dat opgeslagen spullen langer meegaan. Zorg er dus voor dat er tenminste één raam is dat je kan openzetten, maar het liefst nog meer.

6. De opbouw van het tuinhuis

In feite worden tuinhuizen doorgaans in bouwpakketten geleverd, met daarbij een gedetailleerde handleiding voor de montage. Het is aan te raden om beroep te doen op meerdere personen bij de opbouw, zodat het werk vlotter en veiliger verloopt. Daarnaast is het ook beter om voldoende tijd te gebruiken voor de opbouw – aangezien dit een factor is die vaak wordt onderschat! In het ergste geval kan je trouwens nog altijd beroep doen op een gespecialiseerd team dat het tuinhuis helemaal voor jou in elkaar zet.