“De zolder richten we later in”, is een veelgehoorde uitspraak van (ver)bouwers. Jammer, want met die grote ruimte onder het dak kan een prachtige slaapkamer worden. Met die hoge nok en zicht op de hemel is het er zalig vertoeven. Als je hiervoor wilt gaan, moet je goed nadenken en rekening houden met enkele belangrijke zaken. Hieronder alvast de belangrijkste zaken om op te letten: daglicht, optimale indeling, materiaalkeuze, enzovoort. We beginnen echter bij het begin: een veilige toegang naar je droomslaapkamer.

Vaste trap

Een vaste trap dus. Als je zolder nog geen vast trap heeft, zal je die dus moeten voorzien. Een slaapkamer moet zelfs ’s nachts veilig te bereiken zijn. Ruimte is hier een belangrijk aspect: hoe zorg ik voor een veilige trap die toch niet te veel ruimte inneemt? Een wenteltrap is een weinig gebruikt ontwerp. Het is echter de meest compacte trap en het heeft bovendien iets romantisch. Het nadeel van dit soort trappen is de wendbaarheid: hoe geraak ik hier veilig en praktisch naar boven, bijvoorbeeld met een wasmand in mijn handen? Andere opties zijn de moderne trappen met geschrankte treden: heel compact en trendy, maar voor sommigen waarschijnlijk te steil. De gewone trap blijft de meest gekozen optie. Hij neemt wel wat ruimte is, maar tegenwoordig wordt die ruimte erg goed benut: er kunnen kasten onder komen, maar ook een toilet of een technische ruimte. 

Lichtinval

We zijn veilig boven geraakt. En dan nu het licht. Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van de zolderslaapkamer. Voorzie voldoende ramen om ervoor te zorgen dat de muren en de schuine wanden niet op je afkomen. De beste optie blijft om te kiezen voor grote dakramen in het schuine vlak van je dak. Je vindt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Interessante opties zijn rolluiken of rolgordijnen. Op deze manier zal het nooit te licht zijn. Met geluiddempend glas zal je dan weer nooit meer wakker liggen van dat onweer boven je hoofd. Een ander optie is een dakkapel. Met deze uitbouw van op het schuine dak, krijg je verticale ramen en creëer je meer ruimte. Je krijgt ook extra mogelijkheden voor je plaatsen. Let op: een dakkapel zorgt niet altijd voor het nodige extra licht! Laat je adviseren door een expert.

Indeling

Een ruimte met een schuin dak en een vaste trap die heel wat plaats inneemt, hoe richt je die goed in? Begin met het belangrijkste; de bedbodem en matras. Wil je het bed onder het dakraam of net niet? Daarna komen de kasten en die zorgen vaak voor problemen. Standaardkasten passen niet onder het schuine dak. Een schrijnwerker die inbouwkasten op maat maakt, biedt uitkomst.

Materiaalkeuze

Ondanks het vele licht in je nieuwe slaapkamer moet je bij de inrichting erop blijven letten dat de kamer niet te klein wordt. Zware donkere meubels plaats je beter niet om de ruimte niet te verkleinen. Transparante materialen kunnen soelaas brengen: een glazen deur naar de trap, maar ook glazen deurtjes aan kasten zorgen voor een ruimtelijk effect. Nog beter is het als je materialen weglaat: plaats geen muren rond je trapgat, maar voorzie een balustrade. Je zal versteld staan van het ruimtelijk effect.

Kleurkeuze

Een laatste element dat veel invloed heeft op de ruimtelijkheid van je nieuwe slaapkamer is de kleurkeuze. In veel traditionele slaapkamers vind je donkere kleuren om het knus en gezellig te maken. Dit doe je beter niet onder een schuin dak. De ruimte zal niet knus lijken, maar benauwd aanvoelen. Je kiest hier beter voor lichte kleuren. Met wit zit je uiteraard veilig. Toch zijn ook licht afwijkende kleuren zoals beige of crème zeker mogelijk. Wil je toch kleur? Dat kan, maar kies dan voor pasteltinten. Ze geven de slaapkamer de juiste, gezellige sfeer zonder te verkleinen.