Een warmtepomp is een lucratieve, milieubewust alternatief op gangbare warmtebronnen zoals de Cv-ketel. Wanneer je zorgvuldig de juiste warmtepomp uitkiest en weet hoe je hier het meeste rendement uit kunt behalen, kan het verbruik ten opzichte van traditionele verwarmingsketels tot zelfs wel 5 keer zo laag liggen. De aanschaf mag dan iets hoger liggen, uiteindelijk ben je goedkoper uit en haal je de kosten er binnen aanzienlijke tijd uit.

warmtepomp

Hoog rendement met warmtepomp

Tot wel 80% van de energie die door een warmtepomp wordt gebruikt voor opwekking van vernieuwde warmte, komt voort uit een natuurlijke bron in de directe omgeving van de warmtepomp. Verschillende natuurelementen, als lucht, water en aarde worden door de zon verwarmt. Deze warmte wordt in deze elementen opgeslagen en is zelfs in de wintermaanden beschikbaar als energiebron voor het opwarmen van woningen of water uit de kraan. De warmtepomp verbruikt aanzienlijk minder energie dan dat het genereert, waardoor je een hoog rendement behaalt en minder hoeft te betalen voor elektriciteit.

Aandachtspunt bij aanschaf

Een belangrijke vraag bij de aanschaf van een dergelijk nieuw warmte-installatie is: “Wat is de prijs van een warmtepomp?”. Er kan wel veel besparing mee gemoeid zijn, wanneer je de warmtepomp eenmaal hebt geïnstalleerd, echter zul je deze eerst nog moeten aanschaffen. Een goed inzicht in de kosten is dan cruciaal. Als eerste is dan belangrijk om te bepalen welk type warmtepomp het meest geschikt of haalbaar is voor de doelstellingen waarvoor deze wordt aangeschaft.

Verschillende typen warmtepompen

Aangezien de warmtepomp energie onttrekt aan diverse natuurbronnen, zijn er ook verschillen tussen de typen warmtepompen waarvoor je kunt kiezen. Zo zijn er grond-water warmtepompen, water-water warmtepompen, lucht-water warmtepompen, maar ook bijvoorbeeld lucht-lucht warmtepompen. De gemiddelde kostprijs ligt tussen de € 4000,- tot € 25.000,-, afhankelijk van het type warmtepomp naar keuze. Hierbij zijn de geothermische warmtepompen veruit het duurst in aanschaf en installatie.

warmtepomp installatie (1)

Terugverdientijd en subsidies

Het voordeel van een warmtepomp is dat de investering die je maakt bij aanschaf, over een bepaalde periode zijn terug te verdienen. Je opbrengst aan energie ligt namelijk verreweg hoger dan het verbruik aan energie dat nodig is om het op te wekken. Aangezien energieprijzen telkens verder stijgen, loop je ook steeds sneller in qua besparing. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, ligt de terugverdientijd nu tussen de 7 en 15 jaar. Een ander voordeel waardoor besparing veel sneller te realiseren valt, is dat er vanuit de overheid subsidies worden gegeven, waarbij je een deel van aanschafprijs kunt terugkrijgen. Op deze manier wordt het gebruik van dit type warmtesysteem gestimuleerd. Een subsidie kan wel oplopen tot € 2500,-, wat toch een aanzienlijke korting is. Gelijk na installatie gaat de besparing van start en zul je bemerken hoe voordelig het gebruik in praktijk is.

Vergelijken loont

Om er zeker van te zijn dat je een goede deal sluit bij aanschaf van een warmtepomp, is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden, voordelen en prijsbepalingen.