Weinig zo heerlijk om na een dag vol inspanning een douche te nemen en het water over je heen te laten stromen. Des te beter als je dat kunt doen in je eigen douchecabine. Nu denk je vast dat het zelf installeren van een douchecabine een heel gedoe is maar in de realiteit valt dat heus mee. Douchecabines kan je met relatief weinig kennis zelf plaatsen en zo heb je in geen tijd een prachtige en afgewerkte badkamer. Maar hoe pak je dat nu aan?

Douchecabine kopen

Voor je een douche kunt installeren dien je er natuurlijk eentje te kopen. Ideaal gesproken koop je een pakket bij een sanitairwinkel dat je daarna zelf kunt installeren zoals bijvoorbeeld de douchecabines van Soak.nl. Op Soak.nl vind je een uitgebreid assortiment kwalitatieve douchecabines, waarbij je al een modellen vind vanaf €169,99. Je kunt hierbij rekenen op gratis verzending, duurzame, eenvoudig te monteren modellen met een garantie van 10 jaar! Bij de aanschaf van een douchecabine ook Soak.nl draag je zelfs ook nog een steentje bij aan de geadopteerde olifant Soaky Navann! Daarbij heb je in de regel erg veel keuze. De gemiddelde douchebak meet 70×70 centimeter maar een variatie hierop is perfect te vinden. Zorg er voor je voor je aan de installatie er zeker van bent dat er in de badkamer voldoende ruimte beschikbaar is voor jouw droomcabine. Kijk daarenboven ook altijd goed na waar je exact de deuren van de cabine wilt hebben.

douchecabines zelf plaatsen

Begin eraan: de afvoer aansluiten

Nadat je hebt gekozen uit één van de vele douchecabines die er op de markt zijn is het eerste wat je doet de afvoer aansluiten. De douchebak plaats je op de locatie die jij hebt uitgekozen en uiteraard plaats je de afvoer op de douchebak. Vervolgens monteer je de sifon op de douchebak en dit volg je op door de afvoerbuis aan de sifon te monteren.

Bij de meeste douchecabines die je in pakket kunt aankopen zitten bovendien speciale koppelstukken. Deze maken het monteren een stuk gemakkelijker. Neem wat PVC-lijm bij de hand en zet de stukken aan elkaar vast: let erop dat de douchebak is vastgelijmd! De beste manier om dit te doen is door de douchebak met hulp van een sanitairkit te kitten. Deze is bij iedere doe-het-zelf-zaak wel te koop. Vergeet in deze fase zeker niet voldoende te testen of alles wel waterdicht is!

Waterleiding aansluiten

Heb je de vorige stap volledig doorlopen? Dan is het nu tijd om de waterleiding aan te sluiten op de mengkraan. Dit kan je doen door de T-stukken die met de douchecabines meegeleverd worden te gebruiken. Sluit de mengkraan met behulp van een koperen buis aan het T-stuk aan en sluit dit geheel af met behulp van knelfilters.

De douchewanden plaatsen

Een douchecabine zonder douchewanden is natuurlijk niet echt de aankoop waard. Voor het plaatsen van de douchewanden zit er heel wat variatie in de te volgen stappen afhankelijk van het exacte model. In de regel kan je echter aannemen dat er een handleiding bij de cabine geleverd is die enkel te volgen valt. Hierin zal stap per stap precies beschreven staan wat je moet doen. Wat vast en zeker wel altijd van belang is bij elk type van cabine is dat je de randen goed tegen de muur moet kitten met sanitairkit.

De schappen ophangen

Dit is een stap die niet altijd moet en heel wat mensen uiteindelijk niet doen maar wel erg praktisch is als je het toch doet. Voorkom dat alles tijdens het douchen op de grond staat en je flexibele bewegingen moet uithalen om er toch maar aan te kunnen door schappen op te hangen. Deze vind je ongetwijfeld terug in tal van designs zodat je altijd een type kunt kiezen die als gegoten bij jouw badkamer en jouw douche past.