Door buitenverlichting in de tuin aan te leggen, kun je nog langer van je tuin genieten. Wordt het donker buiten, dan kun je door de verlichting namelijk nog lekker in de tuin blijven zitten. Dit is fijn als je een boekje wil lezen, maar ook zeker als je gewoon gezellig buiten wil zitten met je partner, je kinderen of met vrienden.

Wil je geld besparen bij het aanleggen van buitenverlichting, zodat je voor een lagere investering nog langer van je tuin kunt genieten? Dan leg je de verlichting zelf aan. Gebruik je de drie tips op deze pagina, dan weet je zeker dat je dit op de juiste manier doet.

Maak een lichtplantuinpad verlichting

Voor je aan de slag gaat met het aanleggen van de tuinverlichting, is het goed om een lichtplan te maken. Een lichtplan is een plan waarin je precies uitstippelt waar je een lamp gaat neerzetten of ophangen en wat voor lamp dit dan precies moet zijn. Dit uitgebreide plan maak je niet voor niets. Om de verlichting in te kunnen schakelen, heb je namelijk elektriciteit nodig. Deze elektriciteit haal je doorgaans uit je schuur, je garage of je woning. Dit betekent dat je kabels vanuit je schuur, garage of woning in de tuin moet trekken. Om te achterhalen waar deze kabels moeten liggen, maak je een lichtplan. Zo is de veranda verlichting vaak een stuk makkelijker aan te leggen dan de tuinpad verlichting omdat er voor de veranda vaak slechts een kabeltje hoeft worden doorgetrokken, maar voor tuinpad verlichting zal een deel van de tuin omgelegd moeten worden.

Vind je het lastig om een lichtplan te maken voor de buitenverlichting? Vraag een expert dan om hulp. Een expert kan niet alleen zien waar je lampen op moet hangen of neer moet zetten, maar kan ook bedenken hoe je de kabels van deze lampen moet trekken.

Gebruik speciale grondkabels

Ga je de kabels van jouw buitenverlichting wegwerken in de grond? Koop dan niet zomaar kabels voor jouw buitenlampen, maar koop speciale grondkabels. Deze kabels hebben namelijk een extra dikke beschermlaag, onder andere tegen het vocht in de grond. Met deze beschermlaag gaan de kabels langer mee, dus het is zeker een aanrader om speciale grondkabels aan te schaffen voor jouw buitenverlichting.

Extra tip: leg de kabels ongeveer 50 centimeter onder de grond. Werk je vaak in de tuin, dan weet je zeker dat je de kabels op deze diepte in ieder geval niet kunt beschadigen.

Tuin verlichting zonder kabels? Koop solarverlichting

Wil je mooie buitenlampen in je tuin plaatsen of ophangen, maar wil je geen kabels door je tuin trekken? Dan kun je ook in solarverlichting investeren. Dit is verlichting die niet op elektriciteit werkt, maar energie haalt uit het licht van de zon. De lamp laadt zich overdag op, zodat je de lamp in de avond aan kunt zetten. Het grootste voordeel is het feit dat je geen kabels hoeft te leggen om deze lampen in de tuin te kunnen verwerken, maar solarverlichting in de tuin heeft nog een voordeel. Zo is deze verlichting ook milieuvriendelijk omdat je gebruik maakt van duurzame energie.

Goed om te weten: er is ook solarverlichting met sensor. Deze verlichting hoef je niet handmatig in te schakelen, maar gaat aan als er beweging wordt gedetecteerd. Wil je bijvoorbeeld dat er een lamp aan gaat als jij de oprit op rijdt met de auto, dan investeer je in deze buitenverlichting.