Bouwstaalmatten

Bouwstaalmatten worden doorgaans toegepast in gewapende betonwanden- en vloeren, maar ook als versteviging in prefab-elementen, boven- en onderwapening, randwapening en als voegwapening. Er zijn verschillende soorten bouwstaalmatten, met elk hun voordelen en nadelen. Een duidelijk overzicht daarop is dan ook belangrijk.

Verschillende soorten bouwstaalmatten:

– Standaardmatten
– Lettermatten
– Speciaalmatten
– Gegalvaniseerde matten

1. Standaardmatten

Standaardmatten beschikken over een efficiënte zogenaamde laslengte, wat betekent dat de matten zowel aan een lange als aan een brede kan voorzien zijn van stekken, of laslengtes. Deze verzekeren dat de matten goed kunnen worden aangesloten op de volgende mat. Het voordeel daarvan is dat dus geen extra dubbele wapening nodig is, en daarbij is het vloerveld veel vlakker. Matten zoals de BEC-gecertificeerde matten voldoen altijd aan de algemene normen (Eurocode 2) en zijn één van de meest verkochte in heel Nederland.

Er zijn doorgaans de volgende types standaardmatten:

BEC-188
BEC-275
BEC-335
BEC-424
BEC-503
BEC-524
BEC-785

2. Lettermatten

Vervolgens zijn er ook verschillende lettermaten, en dat zijn eigenlijk gebogen matten. Deze bieden enkele interessante voordelen. Zo kun je er heel wat kosten mee besparen omdat het gaat om een goedkoper materiaal. Maar ook de arbeid voor het plaatsen en produceren kosten minder. Daarbij bieden dergelijke matten heel wat comfort en zijn ze volledig conform de vereiste voorwaarden: elke mat wordt immers door de constructeur getekend. Daarbij is dit één van de meest gebruikte bouwstaalmatten, waardoor je het dus altijd haast overal kunt verkrijgen. Er zijn ook verschillende types lettermatten:

V154
V254
S10
S08
E283
E196

Lettermaten worden doorgaans gebruikt bij specifieke bouwonderdelen, zoals bij de woningbouw. Maar ook bij het bouwen van tunnels en het bovenwapenen van breedplaatvloeren spelen lettermatten een grote rol om het geheel te wapenen.

3. Speciaalmatten

Speciaalmatten zijn matten die specifiek worden uitgewerkt voor een bepaald project. De mogelijkheden bij dergelijke matten zijn oneindig, en doorgaans zijn de afmetingen 12 meter op 3,25 meter. Er kan dus heel wat oppervlakte mee bedekt worden. Afhankelijk van de doeleinden worden speciaalmatten anders gefabriceerd of eventueel aangepast.

Speciaalmatten kunnen dus eigenlijk omschreven worden als maatwerk bouwstaalmatten waarbij altijd rekening wordt gehouden met het doel. Factoren zoals de toepasbaarheid en de locatie waar de bouwwerkzaamheden doorgaan spelen een grote rol.

4. Gegalvaniseerde betonmatten

Gegalvaniseerde betonmatten zijn ongetwijfeld de meest duurzame keuze, en worden ook wel betongaas of draadmatten genoemd. Deze matten worden uit blanke draad geproduceerd en worden gegalvaniseerd na het lassen. Het gevolg is dat de maten roestarm worden en dus veel langer meegaan, zelfs bij externe invloeden zoals regen en sneeuw. Dergelijke matten zijn uiterst populair bij particulieren voor het maken van schuttingen. Doorgaans kunnen dergelijke matten gekocht worden, maar je kan ze ook huren.

De voordelen van gegalvaniseerde betonmatten

– Worden gegalvaniseerd na het lassen en zijn van topkwaliteit
– Dergelijke matten zijn uiterst duurzaam, zowel bij gebruik buiten als in beton
– Men heeft geen last van bruine vlekken op bijvoorbeeld marmeren vloeren
– De matten ogen erg mooi als ze gebruikt worden voor schuttingen
– De gegalvaniseerde betonmatten zijn uiterst duurzaam