Een visgraat vloer is prachtig en erg populair, maar helaas is de houten vloer wel vrij prijzig. Wil je de visgraat vloer graag in je huis hebben, maar wil je hier niet al te veel geld aan uitgeven? Dan kun je geld besparen door de vloer zelf te leggen. Door de tips in dit artikel te raadplegen bij het leggen van de vloer, weet je zeker dat dit goed gaat en het eindresultaat helemaal aan jouw eisen voldoet.

Tip 1: begin in het midden van de ruimte

De meeste mensen beginnen aan de zijkant van een ruimte bij het leggen van een vloer en dit is niet voor niets, want het is nu eenmaal logisch om aan de zijkant te beginnen. Bij het leggen van de visgraat vloer kun je dit echter beter niet doen. Deze vloer komt namelijk het mooiste uit als je begint met leggen in het midden van de ruimte. Dit komt omdat je in dit geval aan de zijkant van de kamer met gelijke delen van de vloer eindigt en dit ziet er mooier uit dan wanneer je met ongelijke delen eindigt.

Voor je begint met het leggen van de vloer, meet je het midden van de kamer op. Hierna span je een strakke lijn door de kamer, die ervoor zorgt dat de eerste baan van de vloer helemaal strak in het midden komt te liggen.

Tip 2: gebruik een hulpdriehoek

Om de visgraat vloer nauwkeurig te leggen, kun je een hulpdriehoek gebruiken. Dit is een driehoek die gemaakt wordt op basis van de rechte kanten van de parketstrook die je gebruikt bij het leggen van de vloer. Je kunt de driehoek het gemakkelijkst maken van een punt van een plaat spaanplaat of ander plaatmateriaal. Doe dit wel nauwkeurig, want dit wordt het passtuk voor het begin van iedere eerste baan. Je gebruikt de hulpdriehoek dus niet alleen bij de allereerste baan, maar ook bij de banen die hierop volgen. Hoe nauwkeuriger je de driehoek maakt, des te nauwkeuriger je jouw vloer kunt leggen.

Tip 3: vergeet de afwerking niet

Ligt de vloer, dan ben je nog niet klaar. Je moet de vloer nu nog afwerken. Dit doe je ten eerste door plinten tegen de muren aan te brengen, aangezien deze de ruimte helemaal afmaken. Je kiest zelf welke plinten je het mooist vindt bij jouw vloer. Dit kunnen platte zijn, maar het kunnen ook hoge zijn die wat meer opvallen in de ruimte.

Liggen de plinten, dan ben je nog steeds niet klaar. Nu moet je de visgraat vloer namelijk nog goed in de olie zetten, zodat de vloer meteen een goede onderhoudsbeurt heeft gehad. Het in de olie zetten van de vloer doe je overigens niet eenmalig, maar doe je bijvoorbeeld eens per twee of drie maanden. Zo blijft je vloer namelijk langer mooi. Na het aanbrengen van de olie, laat je de boel even goed intrekken en drogen. Pas als de olie goed ingetrokken is, kun je de vloer gaan gebruiken.