Originele details in een huis geven karakter en stijl aan je woning. Ook al doe je een grondige verbouwing, behoud deze oude details! Op die manier is het alsof je huis altijd al van jou is geweest.

Doe de originele details in je huis niet weg!

Vooral in de landelijke stijl worden oude elementen in een huis vaak behouden. Denk bijvoorbeeld aan de originele tegeltjes in de badkamer of houten balken in je huis. Oude muurtegels kun je bijvoorbeeld een grondige schoonmaakbeurt geven, de voegen opvullen waar het nodig is en ze een extra beurt geven met een vuilwerend middel. Een ongelijke oude vloer kun je uitbreken en perfect opnieuw plaatsen volgens de moderne normen van isolatie. Houten balken in je huis behandel je best met een product tegen houtworm en een doorschijnende matte vernis of beits. In loft-woningen worden bijvoorbeeld kale bakstenen behouden, die aan de inrichting een ruw uiterlijk geven. Of denk bijvoorbeeld aan een oude gootsteen. Waarom zou je deze niet inwerken in je nieuwe keuken? Het staat stoer en is vooral heel sterk. Oude bouwmaterialen zijn over het algemeen duurzaam en gaan lang mee. Dus je hebt alle redenen om deze elementen te behouden.

Behoud de stijl over de volledige woning

Het is zeer storend als je bijvoorbeeld voor een mooie oude gevel staat, je gaat binnen in het huis, en alle charme is vervangen door een strakke koele inrichting. Natuurlijk wil je bij een renovatie ook wel nieuwe materialen gebruiken: nieuwe vloeren, nieuwe ramen en deuren of een nieuwe trap. Maar zorg er daarbij voor dat deze nieuwe elementen volledig aansluiten bij de originele details in je huis. Je kiest er beter voor om een oude deur af te schuren zodat de originele houtstructuur mooi tot zijn recht komt. In de badkamer kun je kiezen voor een nieuwe wasbak, maar kun je de originele koperen kranen behouden. Waarom zou je een mooie marmeren schouw verwijderen? Bekijk dus, vooraleer je begint weg te breken, welke elementen je nog kunt gebruiken en geef ze een tweede leven!

behoud van originele details

Oude elementen in combinatie met nieuw

In moderne woningen wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van hout. Oude deuren en ramen zijn meestal in hout en geven een warme uitstraling. Ook al ga je voor veel witte muren, hout past hier uitstekend bij. Daarnaast zien we ook veel beton opduiken in de hedendaagse inrichting. Bij beton passen accessoires in koper, wat je ook vaak vindt in oude materialen. Denk bijvoorbeeld aan oude fabriekslampen of deurknoppen. Waarom zou je die enorme schouw in de keuken wegdoen? Maak ze dicht en plaats er je nieuwe afzuigkap in. Hou je houten plankenvloer in de slaapkamer en plaats er je moderne witte meubelen op. Een drukke oude tegelvloer past uitstekend in een moderne keuken. Het is net die tegenstelling tussen oud en nieuw waarmee je een woning stijlvol aankleedt. Oude details worden ware blikvangers. Met wat verbeelding combineer je perfect je oude elementen met nieuwe materialen. Ga vooral voor gezelligheid en sfeer. En daarin helpen oude bouwmaterialen jou vast en zeker!