Het kiezen van de juiste gordijnen kan een uitdaging zijn. Daarom vier tips om de perfecte gordijnen te kiezen.

  1. Speel met hoogte

De hoogte is de belangrijkste factor bij de keuze van gordijnen. Een gordijn moet voorbij het raam reiken en net boven de vloer hangen. Voor een dramatisch effect voeg je een extra centimeter stof toe, zodat het gordijn over de vloer gedrapeerd wordt. 

Als je het plafond hoger wilt laten lijken dan het in werkelijkheid is, hang de gordijnen dan een paar centimeter boven de ramen in plaats van vlak erboven.

  1. Kies de juiste kleur

Bij de keuze van de kleur van het gordijn kies je het beste een tint die de bestaande kleuren in de kamer aanvult. Het hoeft niet perfect te passen, maar kies in ieder geval een kleur die je elders in huis kunt vinden. Meestal zijn neutrale kleuren een goede keuze, maar je kunt ook kiezen voor een gedurfdere optie. Bijvoorbeeld een felle kleur die terugkomt in een schilderij.

  1. Verschillende stoffen voor verschillende seizoenen

Gordijnen zijn gemakkelijk te verwisselen is, dus maak daar gebruik van. Ga in de wintermaanden voor een zwaardere stof, want dit helpt om het huis warm te houden. In de zomermaanden kun je kiezen voor een lichtmazig textiel, zoals tule. Als je weinig inkijk hebt, kun je zelfs kiezen voor witte doorschijnende gordijnen om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten.

  1. Patroon of niet?

Het patroon kan een lastige keuze zijn als het gaat om gordijnen. Te weinig dessins kan het gordijn een saai aanzien geven. Te veel patronen kunnen druk en chaotisch overkomen. Om de perfecte balans te vinden, kies je een eenvoudig patroon in neutrale kleuren. Een verticaal gestreept gordijn kan helpen om de plafonds hoger te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.