Als je ouder wordt, wordt het steeds lastiger om de dagelijkse dingen te doen. Het lichaam kan minder goed bewegen, spieren worden minder sterk en je bent sneller moe, dus de dagelijkse dingen als het beklimmen van de trap kunnen steeds lastiger worden. Senioren die moeite hebben met het beklimmen en afdalen van de trap in hun woning, kunnen een traplift laten installeren. Wat een traplift voor senioren precies is, wat de kosten van nieuwe trapliften zijn en hoe je het beste zo veel mogelijk geld kunt besparen bij het aanschaffen van een traplift, lees je in dit artikel.

Een traplift voor senioren: een korte introductie

Een traplift is een lift die aan de zijkant van een trap bevestigd wordt. Het betreft geen standaard lift die je in warenhuizen of in openbare ruimtes als stations tegenkomt, maar het gaat om een lift met een comfortabele stoel die langs de leuning van de trap loopt. Het enige wat je hoeft te doen om met de traplift omhoog of naar beneden te komen, is het plaatsnemen op de stoel van de lift. Heb je dit gedaan, dan druk je op de knop van de lift en brengt de traplift jou zonder enige moeite naar boven of naar beneden.

Het aanschaffen van een traplift voor de seniorenwoning brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van het aanschaffen van een traplift, is dat dit veiliger is. In plaats van met veel moeite de trap op en af te klimmen, neem je simpelweg plaats op de stoel van de lift en voorkom je dat er vervelende ongelukken gebeuren door vermoeidheid of het mis stappen op de trap. Een ander voordeel van het aanschaffen van een traplift, is dat je flexibeler wordt en gewoon de bovenruimte van jouw woning kunt blijven betreden. Dit betekent dat je niet hoeft te verhuizen, simpelweg door in een traplift te investeren.

traplift bocht22

De kosten van een nieuwe traplift

Een traplift is een handige gadget voor mensen die niet meer zelf de trap op of af kunnen, maar helaas kan niet iedereen een nieuwe traplift aanschaffen. Dit komt niet omdat er niet voldoende trapliften beschikbaar zijn, maar simpelweg omdat de kosten van een nieuwe traplift vrij hoog kunnen zijn. Heb je een klein pensioentje en vergoedt de zorgverzekeraar jouw lift niet, dan kan het aanschaffen van een nieuwe traplift lastig worden.

De minimale kosten van een nieuwe traplift bedragen 2795 euro. Dit betreft een traplift voor een rechte trap, ofwel een trap zonder enige bochten. Heb je een trap met bochten, dan is de traplift al snel duurder. In dit geval betaal je 6000 euro tot 9000 euro voor de traplift en dit is een bedrag dat veel mensen niet zomaar uit kunnen geven.

Geld besparen? Kies voor een tweedehands traplift

Bij het aanschaffen van een traplift, heb je de keuze uit een gloednieuwe traplift of een tweedehands traplift. Een groot voordeel van het aanschaffen van een tweedehands traplift, is het feit dat deze liften vele malen goedkoper zijn dan nieuwe trapliften. Koop je een tweedehands traplift, dan kun je dus veel geld besparen want een tweedehands traplift is voordeliger.