De meeste mensen sluiten een hypotheek af voor de totale kosten van hun woning, ofwel de hypotheek van hun nieuwe huis. Wil je een huis kopen van 250.000 euro, dan sluit je een hypotheek af voor 250.000 euro om deze woning te kunnen betalen. Maar wat als jouw nieuwe huis een flinke verbouwing nodig heeft om bewoonbaar te worden en je de kosten van de verbouwing niet zelf kunt dragen? Dan is het ook mogelijk om de verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina.

Het meefinancieren van de verbouwing

Stel, je hebt een geweldige woning gevonden voor 235.000 euro. Alles aan de woning ziet er goed uit, maar de keuken in het huis is flink verouderd. Hier wil je wel wat aan doen, maar je hebt niet voldoende geld om de verbouwing van de keuken helemaal zelf te betalen. In dit geval kun je ervoor kiezen om de verbouwing van de keuken mee te financieren in de lening van je nieuwe woning. Kost je keuken 10.000 euro, dan verhoog je de lening naar 245.000 euro. Je betaalt de kosten van de nieuwe keuken dus niet meteen, maar lost de kosten tegelijkertijd met de hypotheek af.

Het meefinancieren van een verbouwing is mogelijk bij het vernieuwen van een enkele ruimte in huis, maar ook bij het verbeteren van de hele woning. Ook is het mogelijk om de lening te vergroten als er geen grote verbouwing hoeft plaats te vinden, maar de woning wel wat gemoderniseerd moet worden. Koop je bijvoorbeeld een oud rijtjeshuis, die niet helemaal aan de hedendaagse eisen van een duurzame woning voldoet? Dan kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers extra geld lenen bij je woning om je nieuwe huis wat duurzamer te maken. Met dit geld laat je bijvoorbeeld nieuwe ramen plaatsen of isoleer je het huis wat beter om de woning duurzamer te maken.

De voorwaarden voor het meefinancieren van een verbouwing

Hypotheekverstrekkers hanteren verschillende voorwaarden om het meefinancieren van een verbouwing in de hypotheek mogelijk te maken. Sommige hypotheekverstrekkers vinden het meefinancieren van iets eenvoudigs als een nieuwe tuin prima, terwijl andere hypotheekverstrekkers alleen een verbouwing willen financieren als het om een echte woningverbetering gaat.

Om erachter te komen of het meefinancieren van de verbouwing van je woning mogelijk is en hoeveel je extra kunt lenen, check je de hypotheekvoorwaarden van jouw hypotheekverstrekker. Eventueel kun je ook een persoonlijk gesprek met de hypotheekadviseur aanvragen, waarin je vraagt of het mogelijk is om de verbouwing mee te financieren in de lening voor de woning en zo ja, hoeveel je dan mag lenen.

Groen licht? Kies voor hypotheek berekenen voor een duidelijk beeld van de hypotheekkosten

Heb je groen licht gekregen voor het meefinancieren van de verbouwing van jouw nieuwe huis? Dan is het goed om te weten wat de totale hypotheek kosten gaan bedragen voor je nieuwe woning. Je hypotheek berekenen kun je ook gemakkelijk online doen, hierdoor kom je er vanzelf achter hoeveel geld je gaat lenen en wat je dit per maand gaat kosten. Altijd goed om te weten, zeker als je wil weten waar je de komende jaren aan toe bent met de financiering van jouw nieuwe woning.