Multitools worden met de dag populairder. Dat is niet zo vreemd ook. Multitools zijn namelijk echt ontzettend praktisch en handig. Om jou wat meer op weg te helpen met dit veelzijdige apparaat, wordt er in dit artikel ingegaan op de multitool.

Wat is een multitool?

Een multitool is jouw gereedschapskist in één apparaat. Dit komt omdat een multitool zodanig gemaakt is, dat deze voor meerdere toepassingen inzetbaar is. Moet je schuren, zagen, schrapen, zagen, graveren, schuren of boren? Een multitool helpt jou verder!

Verschillende multitools

Er zijn verschillende multitools. Voordat je dus een multitool aanschaft is het dus belangrijk om goed te bedenken wat de klus is. Er zijn twee verschillende soorten multitools: roterende en oscillerende.

Met de tools kan je echt alle kanten op. Wel is het belangrijk om goed te weten welke klus je gaat uitvoeren. Wanneer je weet welke klus je wilt uitvoeren, dan kan het handig zijn een multitool aan te schaffen waarbij de benodigde opzetstukken reeds zijn meegeleverd.

De roterende multitools

roterende multitools

Afbeelding: Bol.com

De roterende multitools zijn geschikt voor de detailwerkzaamheden, zoals het schuren van stoelpoten, graveren in hout, het polijsten van sieraden en metaal en kleine slijpwerkzaamheden.

Schrapen, graveren en frezen

Wil je materiaal schrapen, graveren of frezen? Houd dan rekening met het materiaal dat je wilt gaan bewerken. De tool is beschikbaar in graveerfrezen, hogesnelheidsfrezen, diamantstiften en houtfrezen.

Slijpen en scherpen

De multitool beschikt over diverse stukken waarmee jij kan slijpen en scherpen. Zo kan jij diverse materialen glad maken, ontbramen, reinigen en slijpen.

Polijsten en reinigen

Voor het polijsten van materiaal heb je de keus uit diverse soorten accessoires.

Wil je metalen polijsten? Denk hierbij aan goud of koper. De messing borstel is dan de beste keus. Deze accessoire produceert geen vonken en zijn vele malen zachter dan staal. Hierdoor voorkomt het dat er krassen komen op het bewerkte materiaal.

Wil je kleine oneffenheden verwijderen? Denk hierbij aan steen of keramiek. Een polijstkop van rubber is dan de beste keus.

Snijden

Voor het bewerken van hout, metaal en kunststof is een snijschijf handig. Een snijschijf maakt het iedere klusjesman en elke klusjesvrouw gemakkelijk en eenvoudig om schroeven, dun hout, bouten, kunststof en plaatmetaal te snijden. Voor de zware toepassingen zijn de glasvezelsnijschijven en snijschijven een betere optie.

Schuren

Schuurwerk met een roterende multitool gaat niet om het grote werk. Het gaat juist om het kleine werk.

Opspandoorns, spantangenen boren

Ga voor de meest geschikte boor voor de uit te voeren klus.

Wens jij iets aan je multitool? De nauwkeurigste wijze om een accessoire in een multigereedschap vast te zetten doe je met een spantang. Wil jij met gemak en snelheid van opzetstuk wisselen? Kies dan voor een SpeedClic opspandoorn.

De oscillerende multitools

oscilerende multitools

Afbeelding: Bol.com

De oscillerende multitools zijn voor de fijne tot middelgrote werkzaamheden. Denk hierbij aan het zagen van een inkeping voor de kabels in meubels, het wegschrapen van verfrest en het schuren van treden, posten en plinten.

Uitsparingen zagen

Druk bezig in de keuken? Moet jij een gat maken aan de achterzijde van het dressoir of een inkeping zagen voor de gootsteen in je aanrechtblad? Een oscillerende multitool met invalzaagblad is de beste optie.

Met een invalzaagblad hoef je niet per se te aan de rand van het werkvlak te beginnen. Met deze zaag kan je namelijk op elke plek beginnen, zoals de naam van de zaag al suggereert.

Doorzagen en afkorten

Een afkortzaag of een cirkelzaag kan erg grof zijn. Nee, voor het fijnere zaagwerk vormt het segmentzaagblad uitkomst. Deze zaag werkt niet alleen veel sneller, maar is ook een stuk minder vermoeiend, omdat je niet meer alles met de hand hoeft te zagen.

Een segmentzaagblad is er voor verschillende oppervlakken. Je kan voor een standaard blad gaan. Dit blad is geschikt voor het werk met hout. Je kunt ook gaan voor de diamantuitvoering. Dan kan je ook zagen in metaal.

Schrapen

Het wegschrapen van lijm- of kitresten is zeer frustrerend. Een multitool met schraapblad maakt een eind aan deze frustratie. Met een schraapblad haal je met gemak overtollige lijmresten en kit weg.

Schaven

Tussen zagen en schuren valt schaven. Schaven is het grof wegnemen van een laag hout. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een klemmende deur of een net iets te lange plint. De schaaf van de multitool is jouw hulpmaatje.

Schuren

Je kan prima met de hand of met een schuurmachine schuren. Alleen met een multitool kan je met gemak de kleinste hoekjes en gaatjes schuren. Deze multitool is dan ook ideaal bij het schuren van kozijnen, traptreden, plinten of tuinmeubels.

De multitool mag niet ontbreken

Het is overduidelijk dat de multitool waanzinnig praktisch is en in een veelvoud toepasbaar is. Een gereedschapskist is  niet compleet zonder een multitool.