Alles over onderhoud van verfkwasten en verfrollers

Tijdens een verbouwing komen er vaak verfkwasten en verfrollers bij kijken. Alleen hoe kan je het beste een verfkwast of een verfroller schoonmaken? En hoe moet je kwasten bewaren of een verfroller bewaren? Lees hier alles over verfrollers en verfkwasten bewaren.

Verfkwasten schoonmaken en verfroller schoonmaken

Er zijn verschillende manieren voor het schoonmaken van verfkwasten en het schoonmaken van een verfroller.

Methode 1: oplosmiddel

Veeg de verfkwast of de verfroller eerst over een stuk doek of een stukje keukenrol. Dit verwijdert de overtollige verf van de kwast. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

Gebruik vervolgens het juiste oplosmiddel om de kwast of de verfroller af te spoelen. Pak een kom of emmer waarin je het oplosmiddel doet en haal hier de kwast of de verfroller voorzichtig doorheen. Maak het jezelf makkelijk door de kwast / verfroller aan de zijkanten of de bodem van de kom of emmer af te vegen.

Er zijn verschillende oplosmiddelen die je kan gebruiken:

  • Terpentine voor verf op oliebasis
  • Spiritus voor schellak
  • Water voor verf op waterbasis, denk hierbij aan acrylverf, waterverf of latexverf.

Veeg de kwast / verfroller daarna nogmaals over de doek om de kwast / verfroller helemaal schoon te maken. Spoel vervolgens de kwast / verfroller nog af onder de koude kraan.

Methode 2: wasverzachter

Veeg de overtollige verf van de kwast of de verfroller met een stuk doek of een stukje keukenrol. Los vervolgens een halve kop wasverzachter op in ongeveer 4 liter water. Dit wasverzachter zorgt ervoor dat het verf uit de kwast / verfroller zakt. Beweeg de kwast / verfroller door het mengsel van water en wasverzachter, totdat je het verf eruit ziet komen. Breng daarna de haartjes van een kwast weer goed in vorm.

Methode 3: azijn

Azijn is een goed middel om aangekoekte harde haren van een kwast schoon te maken. Hiervoor moet je de kwast een uur in een bak azijn laten weken. Haal de kwast eruit, wanneer je de haren weer terug in vorm kan brengen.

Leg vervolgens de kwast met azijn in een pan. Breng deze pan aan de kook. Laat dit mengsel even paar minuten sudderen en haal vervolgens de kwast er voorzichtig uit.

Nadat de kwast is afgekoeld, kan je de haartjes met een kam schoon kammen. Zo komen alle harde stukken in de kwast los te zitten.

Spoel daarna de kwast nog even af onder stromend kraanwater. Zo haal je alle restanten verf weg.

Soms is het nodig om dit proces te herhalen, wanneer er toch nog steeds verf in zit.

Methode 4: vloeibaar afwismiddel

Je verfkwasten schoonmaken of je verfroller schoonmaken kan ook goed met vloeibaar afwasmiddel.

Knijp van tevoren zoveel mogelijk verf uit de verfroller en de kwast. Doe vervolgens een beetje afwasmiddel in de palm van je hand. Beweeg de kwast in cirkels over je hand heen, onder een kraan met warm stromend water. Buig de kwasten daarna terug naar de oorspronkelijk vorm.

verfroller-bewaren

Verfkwasten bewaren en verfrollers bewaren

Methode 1: inpakken

Een verfkwast of verfroller bewaren kan je doen door deze in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje te doen. Het is het beste om de kwasten / verfrollers op een koele plek te bewaren.

Methode 2: laag water

Wil je voor een lange tijd verfrollers en/of kwasten bewaren? Dan is het verstandiger om de kwasten of de verfrollers af te doen met een doekje en in een laagje water te zetten.