Of je ze nu kent als bouwstaalmatten of kruisnetten: het is duidelijk dat deze materialen essentieel zijn in de bouw. Maar wat is het nu precies? Waar worden bouwstaalmatten van gemaakt en welke soorten zijn er? En misschien wel de meest belangrijke vraag: wat is het nut van deze matten? Hier vind je antwoorden op al deze vragen.

Wat is het?

Deze matten zijn als het ware een verweven net van sterke materialen. Dankzij de rasterconstructie zijn de kruisnetten ontzettend sterk en een goede basis tijdens de bouw van een vloer of muur. Het gebruik van deze matten is het meest bekend van het gewapend beton. Dit is extra geforceerd beton dat een ongekende stevigheid heeft dankzij de aanwezigheid van de stalen bouwmatten. Het materiaal is in een ruitvorm in elkaar gelast, waardoor bouwstaalmatten een goede basis zijn voor ieder bouwproject.

Soorten bouwstaalmatten

Wanneer je zoekt naar de juiste bouwstaalmatten voor jouw project kom je vast en zeker ontzettend veel verschillende soorten tegen. Een onbehandelde bouwstaalmat heeft een geribbeld en roestig uiterlijk, wat het een ideaal materiaal maakt dat zich aan alles kan hechten. De frictie tussen het ijzer en bijvoorbeeld beton zorgt ervoor dat deze bouwstaalmatten altijd op hun plek blijven. Een andere soort is de gegalvaniseerde bouwstaalmat. Deze is wel bewerkt, wat meteen te zien is aan het uiterlijk. Deze matten zijn namelijk glanzend zilver van kleur en voelen gladder aan dan de onbewerkte versie. Het verzinkte staal heeft als het ware een extra beschermingslaag gekregen, waardoor de erosie van het materiaal tegengegaan kan worden. Alle bouwstaalmatten zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Wanneer je een van deze matten koopt kun je kiezen voor een exemplaar dat al in de juiste vorm gebogen is, of op maat geknipt is. Wat betreft de vorm en de manier waarop de matten gelast zijn heb je ook veel keus. De structuur van de matten is te verdelen in allerlei categorieën: van P en QS matten tot BEC matten. De aanhechting van de stalen staven is anders bij al deze types, waardoor de verdeling van het gewicht en de draagkracht anders is. Voor ieder project is er een andere soort mat nodig, dus het is altijd belangrijk om je te laten adviseren over het type bouwstaalmat dat je moet gebruiken.

Het gebruik

Voor wat voor soort projecten is het gebruik van bouwstaalmatten noodzakelijk? Het meest gebruikelijke voorbeeld is het bouwen van een vloer. Voor een gewapende betonnen vloer is een onbewerkte bouwstaalmat de manier om de integriteit van de vloer te bewaren en de werking van de vloer tegen te gaan. Een gegalvaniseerde bouwstaalmat is dan weer een betere keuze wanneer je een vloer aanlegt met natuursteen. Bovendien wordt deze soort vaak gekozen vanwege het mooiere uiterlijk. Er is geen roest aanwezig op dit staal, waardoor er ook geen kleur kan worden afgegeven. In de tuinbouw is de verzinkte versie van bouwstaalmatten ook ontzettend populair. Aan de ene kant geeft het materiaal een mooi industrieel effect, terwijl het verzinkte materiaal ook beter bestand is tegen het weer. Ook in muren worden gegalvaniseerde matten gebruikt als versteviging. Deze soort heeft wel minder grip dan het onbewerkte staal in andere matten, maar voor veel projecten is dit verschil geen enkel probleem.