Als je je woning wilt verduurzamen en je energierekening wilt verlagen, dan betekent dit vooral zorgen dat je woning warmte beter vasthoudt. Hoe groter het warmteverlies, hoe meer energie er namelijk verbruikt wordt om het huis warm te houden. Het is dus een goed idee om een warmteverliesberekening te laten maken voordat je je verwarmingssysteem laat vervangen. Zo weet je zeker dat je het juiste systeem kiest en je huis aangenaam warm blijft tijdens de koude wintermaanden.

Wat is een warmteverliesberekening?

Met een warmteverliesberekening, ook wel transmissieberekening genoemd, wordt het benodigde verwarmingsvermogen per ruimte en voor de hele woning berekend. Hiermee wordt bepaald welk vermogen het verwarmingssysteem moet hebben om de ruimte of het huis warm te houden bij een bepaalde buitentemperatuur. Er worden voor de berekening verschillende gegevens in kaart gebracht, zoals de luchtverplaatsing, de luchtdichtheid en de isolatie, evenals de luchtvochtigheid en de buitentemperatuur. Aan de hand van de berekening kan de juiste warmtepomp of cv-ketel gekozen worden.

Waarom zou je een warmteverliesberekening laten maken?

Een warmteverliesberekening helpt om toekomstige problemen te voorkomen. Met de berekening kunnen bijvoorbeeld gebreken aan de isolatie worden opgespoord en opgelost, zodat je energierekening niet te hoog wordt. De berekening wijst tevens uit hoe energie-efficiënt je huis is. Je energieverbruik hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals de gebruikte bouwmaterialen en apparatuur. Als je weet hoeveel warmte deze onderdelen precies verliezen, kun je maatregelen nemen om dit te voorkomen en energie besparen.

Wanneer is een warmteverliesberekening nodig?

Een goede warmteverliesberekening kan veel duidelijkheid geven als je erover denkt om een warmtepomp aan te schaffen of wilt weten of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Het is namelijk belangrijk om de juiste warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp met te weinig capaciteit warmt je huis niet genoeg op en een warmtepomp met een te groot vermogen kan in storing springen. Op basis van de berekening kan het gekozen verwarmingssysteem ook goed ingeregeld worden, waardoor je meer energie bespaart. Daarnaast is het nodig om een warmteverliesberekening te laten maken als je een vergunning voor een nieuwbouwwoning wilt aanvragen.

Tot slot

Door een warmteverliesberekening te laten maken kun je het juiste verwarmingssysteem voor je huis kiezen, zodat je huis altijd de juiste temperatuur heeft. Zorg echter wel dat je de berekening laat maken door een gespecialiseerd bedrijf dat speciale software gebruikt. Je kunt de berekening ook zelf maken, maar je krijgt dan hoogstens een globale indruk van het vermogen dat nodig is om het in huis warm te houden. Een expert kan echter een nauwkeurige berekening maken aan de hand van een 3D-model, waardoor je precies weet wat de energiesituatie in je huis is.