Vele Nederlanders boeken tijdens hun jaarlijkse zomervakantie een vakantie in een chalet of een stacaravan. De termen stacaravan of chalet worden dikwijls door elkaar gebruikt. De meeste mensen weten als verschil te noemen dat een stacaravan wieltjes heeft en een chalet meer een huisje is. Maar of dat het belangrijkste verschil is? Een stacaravan zal die wieltjes tijdens zijn levensduur zelden tot nooit gebruiken. Als je een vakantie in je eigen chalet of stacaravan wilt vieren, dan is het aankopen van één van deze soorten een optie. Op de website Stekelbos.nl vindt je alle ins en outs van stacaravans en chalets en misschien kom je dan achter het werkelijke verschil tussen een chalet en een stacaravan?

Wat is een stacaravan?

Het model van een stacaravan heeft veel weg van een verrijdbare caravan, alleen is het formaat veel groter en kun je hem niet zomaar achter je auto vastbinden. Vandaar ook de naam ‘stacaravan’. Het is de bedoeling dat de stacaravan op zijn plaats blijft staan. Oorspronkelijk zijn de oudere generatie stacaravans van aluminium gemaakt. Dit waren dunne wanden die amper isoleerden. In een stacaravan moet je om het warm te krijgen ook flink stoken. De stacaravan kan wel snel opwarmen, maar de warmte vervliegt ook weer snel. De huidige generatie stacaravans zijn veelal van kunststof en geïsoleerd. Stacaravans worden meestal in massaproductie geproduceerd en heeft de fabrikant een standaard keuze in modellen.

Wat is een chalet?

Een chalet kun je zien als een behoorlijk luxere uitgave van de stacaravan. De wanden van een chalet zijn meestal gemaakt van hout, maar ook kunststof wordt veel gebruikt. Chalets zijn gebouwd voor het comfort. De wanden en soms het dak zijn geïsoleerd en alles is net wat degelijker en comfortabeler dan een stacaravan. Dit geldt voor bijvoorbeeld de keuken, de badkamer en de tussenwanden. In tegenstelling tot een stacaravan kan een chalet geheel op maat worden gemaakt. Een chalet kun je dus zo duur mogelijk maken als je wilt. Doordat een chalet een beter leefcomfort heeft, is een chalet ook in de winter bewoonbaar. In veel gevallen heeft een chalet geen uiterlijke kenmerken van een caravan meer.

Het verschil

Het verschil tussen een stacaravan en een chalet zit hem vooral in de kwaliteit en het leefcomfort. Stacaravans zijn beperkt aanpasbaar omdat ze meestal in massaproductie gemaakt worden. Een chalet daarentegen kan geheel naar eigen wens op maat worden samengesteld. Dit komt de kwaliteit van een chalet zeker ten goede. Een stacaravan is ook daadwerkelijk als een caravan ingedeeld, terwijl een chalet volledig naar wens kan worden ingericht. Verder is een chalet veel beter geïsoleerd zodat je hier ook tijdens koude dagen comfortabel kunt verblijven. De stacaravan is dan echt een accommodatie voor de zomerdagen en een goedkoper alternatief voor een chalet.