Het kiezen van een trap voor in je woning is best een spannende opgave. Het te kiezen ontwerp kan namelijk van grote invloed zijn op de sfeer en de ‘look’ van het huis. Het is dus belangrijk om een goed geïnformeerde keuze te maken.

De eerste keuze die gemaakt dient te worden, is of het een dichte of een open trap wordt. Een open trap is een trap waarbij geen zogeheten stootborden aanwezig zijn, waardoor je als het ware door de trap heen kan kijken.  Een dichte trap is een trap die wel stootborden heeft, waardoor er geen open ruimtes tussen de treden zijn. Heb je al een open trap in huis, maar zou je toch een dichte trap willen dan kun je altijd de trap dichtmaken.  Zo’n dichte trap heeft zowel voor- als nadelen.

De voordelen van een dichte trap

Het grootste voordeel van een dichte trap is toch wel de veiligheid; doordat er geen open ruimtes tussen de treden zijn, is de kans op struikelen of vallen kleiner dan bij een open trap. Dit is vooral een fijn idee met kleine kinderen die de trap op en af rennen, soms zelfs op gladde sokken.

Een ander voordeel is dat een dichte trap in de regel minder geluid maakt dan een open trap. Dit kan vooral handig zijn als je laat op de avond of vroeg in de ochtend de trap moet gebruiken zonder anderen te storen. Ook de rennende kleine kinderen zijn minder goed hoorbaar met een dichte trap.

Nog een voordeel van de dichte trap, is dat het makkelijker schoon te maken is, omdat er minder makkelijk vuil tussen de traptreden kan komen.

Sommige mensen kiezen er ook voor een dichte trap helemaal dicht te maken, door de ruimte onder de trap ook te benutten als opslag. Dit is voor wat kleiner behuisde mensen een groot pluspunt. De opslag kan bijvoorbeeld worden gebruikt als kast om speelgoed in op te bergen, als rommelhok of als voorraadkast.

Een ander voordeel van een dichte trap is dat deze meer privacy biedt, omdat je niet door de trap heen kunt kijken.

Nadelen van een dichte trap

Een dichte trap heeft ook een paar kleine nadelen. Zo kan een dichte trap ervoor zorgen dat de ruimte waarin de trap zich bevindt kleiner en donkerder lijkt, omdat er minder licht doorheen kan komen en er minder open ruimte is.

Daarbij kan er bij een dichte trap kan minder lucht doorheen stromen, waardoor het warmer kan worden op de trap en in de ruimte eromheen.

Een ander nadeel is de prijs; over het algemeen is een dichte trap duurder dan een open trap, omdat er meer materiaal en arbeid nodig is voor het maken van een dichte trap.

Tot slot zien sommige mensen een dichte trap als minder modern, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Al met al is er genoeg om over na te denken bij de keuze voor een open of dichte trap. Deze keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, het interieur van het huis en het beoogde gebruik van de trap. Je kan, als je twijfelt, er ook eerst voor kiezen een open trap te nemen en later alsnog de trap dichtmaken als je toch liever de voordelen van een dichte trap hebt. Laat je dus goed informeren en doe vooral veel inspiratie op!